„При неизпълнение на първия и втория мандат, ние сме готови да разговарям с всички останали политически сили,  освен ГЕРБ и ДПС, за съставяне на широк кабинет с консенсусна фигура ва премиер“.

Това каза на консултациите при президента Румен Радев лидерът на „ВъзражданеКостадин Костадинов.

Държавният глава попита „Възраждане“ дали биха подкрепили правителство на малцинството на ГЕРБ-СДС, за каквото заявка вчера даде лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

„Рекордно ниската избирателна активност постави на изпитани не само вас – политическите партии, но и легитимността на всички институции“, изтъкна президентът.

„Българския избирател определи в парламента да има повече партии, които заявиха, че не искат да управляват с ГЕРБ и ДПС. Възможно е да има правителство в този парламент, 125 мандата са различни от ГЕРБ – ДПС“, заяви Костадинов.

 

Той беше категоричен, че партията му няма да подкрепи правителство на малцинството на ГЕРБ-СДС.

„Отнасям се с огромно уважение към всеки, който е готов да поеме отговорност и да се нагърби с мандат за управление на страната. Неслучайно следя заявките на всяко политическа сила. Неслучайно вчера зададох въпроса и на ПП-ДБ. Вие чухте техния категоричен отговор, че не бихте подкрепили правителство с вашия мандат поради непреодолими според тях различия. Така че тази бройка от 125 народни представители в коалиция анти ГЕРБ и ДПС вече намаля с 38“, отговори на тази заявка Радев.

Той попита Костадинов дали би работил с най-малката политическа сила в Народното събрание – „Величие“, за която е обявил, че е под чуждо влияние.

Държавният глава уточни, че трябва да се прави разлика между желание и възможности.

След като приключи срещата при президента, Костадинов обяви, че е водил разговори със „знакови фигури“ от ПП-ДБ, но отказа да назове имена.

„Или ПП-ДБ приемат варианта да разсъждават за съставяне на общ кабинет с консенсусни фигури срещу ГЕРБ и ДПС, или подаряват властта на ГЕРБ и ДПС“, заяви лидерът на „Възраждане“.

Относно партия „Величие“, за които Костадин Костадинов обяви, че са под чуждо влияние, той уточни, че уважава избирателите им.

„Избирателите на всички партии са български граждани, които трябва да уважаваме. Можа да не харесваме или дори да презираме избраниците им, важи и за избирателите на ГЕРБ и ДПС. Ние не можем да вървим срещу тези хора, напротив – ние трябва да направим необходимото, за да ги освободим от тяхното модерно политическо робство“, обясни позицията си Костадинов.

По думите му при кабинет на „Възраждане“ премиерът може да е от тяхната партия, но може и да не е.

Радев ще разговаря днес и представители на парламентарната група на БСП, а вероятно утре – с „Има такъв народ“ и „Величие“.

По закон първият мандат отива при първата политическа сила – ГЕРБ-СДС. Те имат 7 дни, за да го реализират.

Ако не успеят, президентът връчва втория мандат на втората политическа формация – ДПС. Ако и те не успеят, държавният глава сам избира коя да е третата партия, на която да даде мандат.