От „Възраждане“ внесоха жалба в Конституционния съд (КС) във връзка с референдума за запазване на българския лев. Тя е подписана от 49 народни представители.

Освен цялата парламентарна група на „Възраждане“, се е подписала и тази на „Има такъв народ“ (ИТН), както и независимият депутат Радостин Василев.

"От БСП, въпреки че говорихме с тях няколко пъти, първоначално казаха, че ще си помислят, след което категорично отказаха да подпишат дори и един човек от тях знаково жалбата", каза по-рано днес на брифинг лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов.

Снимка: Ладислав Цветков

Миналата седмица парламентът отхвърли предложението за произвеждане на национален референдум с въпрос „Съгласни ли сте българският лев да бъде единствена официална валута в България до 2043 година?“. След гласуването тогава Костадин Костадинов призовава президента да насрочи референдум и едновременно с това да зададе въпрос на Конституционния съд. 

Няколко дни след това държавният глава Румен Радев обясни, че няма как да насрочи дата за референдум, защото има решение на Народното събрание.

Снимка: Ладислав Цветков

"За съжаление, президентът прояви страх и вместо да спази закона, той предпочете да го погази, заявявайки между другото изключително двулично, че не бива да се игнорира мнението на повече от 500 000 български граждани, след което на свой ред игнорира мнението на повече от 500 000 български граждани", коментира Костадинов.