Министърът на икономиката коментира упреците на Бойко Борисов за поголовна подмяна на кадри. Днес Богдан Богданов представи новото ръководство на Държавната консолидационна компания (ДКК), която управлява годишно капитал от над един милиард лева.

От думите на Богданов стана ясно, че „назначенията в публичните предприятия са въпрос на експертиза, а не на политика“. В ДКК влизат общо 11 дружества, сред които ВМЗ-Сопот, „Кинтекс“, „Авионамс“ и „Ел Би Булгарикум“.

Богданов припомни, че от 2018-та до днес са констатирани редица нарушения. По думите му 600 млн. лева за ремонт на язовири са раздадени без обществени поръчки на близки фирми. От тях са правени странични разходи за застраховки и дори са закупени два военни дрона. С тези пари е изграден и алтернативният водопровод на Перник.

Снимка: bTV

И още: ДКК е допуснала дружествата да работят без бизнес планове, без финансови отчети, с необосновано високи заплати и безконтролно харчене на представителни разходи.

Министърът на икономиката разкри също така какви възнаграждения са получавани в дружествата в ДКК през последните години. „Средната месечна заплата е между 3500-4300 лв. Това е само за представителите на бордовете.  Изпълнителните директори на тези дружества са със заплати между 12 000 и 14 000 лв. на месец“, поясни той.

Снимка: bTV

Богдан Богданов съобщи, че намалява тези възнаграждения наполовина и представи новото ръководство на ДКК. В събота лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обаче се разгневи, че „от „Продължаваме промяната“ правят поголовна чистка и назначават свои хора“.

„Сменят се бордовете... на тотото, на ДКК вчера. Разбирам от медиите, където са държавните предприятия. Там са огромни ресурси… с никому неизвестни хора. Въобще не са коментирани на каквото и да е ниво“, заяви преди два дни Бойко Борисов. 

Днес министърът на икономиката отговори, че „новото ръководство е съгласувано с премиера Денков и с вицепремиера Габриел“. „Когато става въпрос за ефективно управление, ще се радваме да обсъждаме всички предложения и ако има критика към нас, тя да бъде с ясните аргументи, а не защото просто не е съгласуван един или друг човек или нямаме наш или друг партиен член в борда“, заяви министърът. 

Съмнителни назначения в бордове на дружествата са се правели по времето на служебната власт, каза още Богданов. „Над 90% от представителите в бордовете, включително на ДКК. В НКИЗ над 90% от членовете на бордовете са били сменени, разбира се и с политически представители“, поясни той.

Снимка: bTV

„Не, в 90% от дружествата проведох конкурси, така както закона го изисква. Сега се заменят от хора директно посочени от министъра, без конкурс, без нищо. Беше даден анонс, че сега ще последва надолу по веригата и във всички дъщерни дружества“, поясни бившият министър на икономиката Никола Стоянов.

Смяната изненада досегашното ръководство. Според Венцислав Димитров посочените злоупотреби се отнасят за предшествениците му. „Трябва да е ясно, че дружествата винаги са били на печалба, особено след последните събития в Украйна. Знаете, че военнопромишленият комплекс е на пряко подчинение на ДКК“, поясни досегашният директор на ДКК.

Новият директор Иван Загончев и бордът ще бъдат начело на ДКК временно. До шест месеца ще се направи конкурс за нов екип, уточни министърът на икономиката.

„Първата ми задача е да направим анализ на ефективността на управлението на всички дъщерни дружества срокът ни е един месец“, заяви от своя страна новият изпълнителен директор на ДКК Иван Загончев.