„Това, което искам да кажа на г-н Борисов е, че ако иска да си говорим може да ми вдигне телефона, а не през медиите“, каза съпредседателят на ПП Кирил Петков от Благоевград.

„Нека г-н Борисов да не забравя, че има над 10 назначения като зам.-министри и че всеки министър беше съгласуван с Мария Габриел и акад. Денков, така че нека всеки, който подкрепя това правителство, да си носи отговорността“, допълни той.

Отговорът му е по повод критиките на Бойко Борисов, че се правят „оголовни чистки“ с назначения на кадри.

„Второто, което ме притеснява много е, че когато редовното правителство падна беше главно заради поръчките за оправяне на пътищата. Искахме да ги пуснем напълно прозрачно, парите да отидат в реално строителство и асфалт, а не в чували. Въпросът ще бъде дали същите икономически интереси, които свалиха миналото правителство, ще започнат да клатят и това правителство“, допълни Петков. 

Той се надява диалогът с ГЕРБ да продължи в началото на септември. По думите му тогава трябва да се приемат и законите по Плана за възстановяване и устойчивост. 

„Ако искаме да се занимаваме с реалните неща за промяната, трябва да следим законите, които ни трябват за Плана за възстановяване, за Шенген и да отстояваме всякакъв натиск от икономическите интереси да разклащат това правителство“, допълни Петков. 

Съпредседателят на ПП каза, че доверието му към и.ф. главен прокурр Борислав Сарафов е под всякакво ниво.

„Вярата ми към изпълняващия главен прокурор г-н Сарафов е под всякаква критика. До този момент видяхме само ,че той се занимава с полуполитически дела, затваря разследването за кюлчетата и пачките, „Барселонагейт“, а не виждаме нищо реални по антикорупционни дела“, посочи той. 

Петков отново призова за реформа в службите и коментира случая с убийството на Алексей Петров

„Наистина е безумно през 2023 г. да имаме показни убийства като това на Алексей Петров. Хора да бъдат застрелвани в глава по алеите и службите за сигурност да не бъдат реформирани. Въпросът към ГЕРБ е защо три месеца още не вкарваме този закон. Те трябва ясно да се определят – с президента ли са или са за реформа в службите“, каза още Кирил Петков. 

По думите му реформирането на службите ще се случи през парламента, ако президентът не разреши.

Кирил Петков коментира и прибирането на Васил Божков така: „Много е важно да видим след разследванията на прокуратурата дали ще има оневиняване и прикриване, или ще се стигне до истини. Очаквам прокуратурата и съдът да си свършат работата наистина без да се влияят от политическите събития“.