"Аз не съм човек. Аз съм робот. Мислещ робот." Така започва статията, която робот написа за британския вестник „Гардинън“. Той ѝ даде и заглавие – „Статията е написана от робот. Страх ли те е вече, човеко?“

Компютърът, представете си, че създава отделни варианти, отделни параграфи и след това човекът избира как да ги събере параграфите, как да ги намести.

Компютърът замества журналиста в писането. Като програмист, д-р Светлин Пенков иска компютърът да програмира вместо него.

„Всеки един проблем, който може да бъде решен от човек, може да бъде написан като програма“, коментира компютърният експерт.

През седемнадесети век Нютон открива закона за действието и противодействието. На Фестивала на науката, който се проведе в София, пък д-р Пенков демонстрира на компютър експериментите, които Нютон е правил.

Машината, без да е чувала за Нютон, стига до същия закон за действието и противодействието. 

„Пи-машината е един алгоритъм, който получава много данни и може да генерира структурирани програми, които ние хората смятаме, че са даден вид знание“, обяснява експертът.

Къде е Пи-машината, която д-р Пенков измисли?

Пи-машината не може да се види и пипне. Тя е алгоритъм. Също както роботът, който написа статия за "Гардиън". Разликата е, че в единия случай човекът научи компютърът да пише статии вместо него, а в другия човекът написа програма, която на свой ред да пише програми.