Три дни имат кандидат-гимназистите, за да подадат документите си. Това предвиждат правилата на министерството на образованието, публикувани за обществено обсъждане.

От 5 до 7 юли учениците със завършено средно образование ще могат да кандидатстват за 8. клас.

Предвижда се първото класиране да бъде обявено до 12 юли, а записването да е от 13 до 15 юли.

Снимка: btvnovinite.bg

Второто класиране се очаква на 20 юли, а третото - на 29, като са предвидени по два дни за записване след обявяването на резултатите.

Ясни са и ориентировъчните срокове за кандидатстващите след четвърти и след десети клас, ето подробности.

Четвъртокласничката Радина трескаво се подготвя за предстоящото външно оценяване. Особено внимание отделя на математиката, защото иска да продължи да учи именно в такова училище.

„От малка обичам да решавам задачи. Притеснявам се, ако не влезна, защото целите ми усилия ще отидат на вятъра“, казва Радина.

„Подготвяме се от доста отдавна. Баба й е учителка, работят ежедневно, ходи и на школа по математика“, казва майка ѝ Дияна Станева.

При четвъртокласниците при образуването на бала под внимание могат взимат и оценки от олимпиади, както и от състезания по математика или природни науки. Именно това, а не сроковете, тревожат Дияна.

„В първата балообразуваща за приема олимпиада - три от шестте задачи бяха некоректни и това може да повлияе на децата“, казва Дияна.

За кандидатстването след четвърти клас всяко училище определя реда, по който се подават документите, но в определените от държавата срокове. До 3 май гимназиите трябва да публикуват местата за ученици в 5 клас. А заявленията ще се подават от 1 до 5 май.

След 7 клас процедурата е централизирана.

„Всичко се попълва в електронна систмеа. Вскеи може да си го попълни от вкъщи. Ако има притеснения - началникът на РУО определя училища гнезда (....) , така че родителит е могат да отидат в такова училище. Тази година са посочени конкретни периоди за всяка една дейнот, защото в този смисъл има облекчение“, казва Цветелина Вълчева, директор на 96. СУ "Лев Николаевич Толстой".

Училищата, които ще приемат учениците от училища, където обучението е до 10 клас,  трябва да обявят графика и условията за кандидатстване до 27 юни.