Медицински хеликоптер е транспортирал пострадал ски състезател от световната купа в Банско до София за 28 минути, съобщи транспортният министър Георги Гвоздейков в профила си във Фейсбук.

От поста му става ясно, че логистиката е осигурена от „България Хели Мед Сървиз“ (българския оператор на новите въздушни линейки), хеликоптерът е на словашкия HEMS оператор Air Transport Europe. На борда е бил и българският пилот Огнян Янков.

Първоначално е имало идея хеликоптерът да кацне до „Пирогов“, но не е имало условия за това. Насочват го към новата площадка в болница „Света Екатерина“. Оттам пострадалият е транспортиран в спешната болница. Той е настанен в противошокова зала, без опасност за живота е.

„Надявам се хората, които не спират да бълват лъжи и пропаганда за проекта HEMS в България, да преосмислят поведението си от тук нататък, гледайки видеото от мисията“, подчерта транспортният министър.

Причината за коментара му е дискусията около това ще могат ли новозакупените от правителството медицински хеликоптери да се използват за спасителни операции в планината.

Първата пристигнала у нас медицинска линейка няма лебедка, заради което от Планинската спасителна служба (ПСС) обясниха, че при това положение няма как да се използва при инциденти високо в планината.

Гвоздейков обяви, че три от поръчаните шест машини ще имат лебедка.

Първият български медицински хеликоптер ще започне да дава дежурства през март. До края на годината трябва да разполагаме с още два.