Нови правила за прием в детските градини в София. Въвежда се принцип на уседналост, какъвто вече се прилага за бъдещите първокласници. Предложението е на Комисията по образование към Столичния общински съвет и трябва да бъде гласувано до дни.

Ако бъде прието, промяната ще влезе в сила през 2020 г. Целта на промяната е да се доближат критериите, по които децата се състезават за място в детската градина и в първи клас.

Снимка: btvnovinite.bg

При одобрение, през 2020 г. децата ще получават предимство за 2-годишна уседналост по постоянен или настоящ адрес. По малко точки ще имат, ако не са променяли адреса си една година. 

Снимка: btvnovinite.bg

Кампанията, която предстои ще бъде междинен период – децата с постоянен адрес ще имат преднина пред децата с настоящ – както за детски заведения на територията на административния район, така и за цяла София.

Снимка: btvnovinite.bg

Друг акцент е премахването на практика „пазене на място”. Децата губят мястото си, ако не се появят до 60 дни на ясла и до 30 дни на детска градина.

Квартал „Манастирски ливади” е сред най-бързо растящите в София. Строителството кипи с пълна пара от десетилетие, но все още няма нито една детска градина.

Снимка: btvnovinite.bg

Голямата дъщеря на Софка Генова чака година и половина, за да влезе в общинска детска градина. Когато я приели, майка ѝ почерпила на работа. Малката обаче не могла да ползва предимството на кака си, защото градината обявила нулев прием. 

„От 5 месеца чакаме за частна ясла, за да бъде в квартала. Защото каката ходеше на частна ясла в Драгалевци”, каза Софка Генова. Семейството е внесло капаро, но и в частната ясла място няма.

Снимка: btvnovinite.bg


От Столичната община съобщиха, че са предвидени пари в бюджета за строеж на детска градина в района, но още не е избран изпълнител. Междувременно се надяват, че новите критерии за уседналост и предимство по постоянен адрес, ще направят приема по-справедлив.

„Именно с техните пари ние строим детски градини и трябва да има някакъв приоритет при влизането на децата в детска градина”, посочи Мария Минчева, дирекция „Образование”, СО.

Снимка: btvnovinite.bg


Свободните места за следващата учебна година ще бъдат обявени на 18 март.