От днес – в 15 области спират плановите операции, в други 6 – и плановият прием, според броя заболели. 

Областите в „оранжева зона“ са: Перник, Монтана, Враца, Ловеч, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Смолян, Кърджали, Ямбол, Бургас, Варна, Добрич, Разград и Русе. В тях разпространението на заразата е между 60 и 120 души на 100 хиляди население. 

Областите в „червената зона“ са Благоевград, София, Габрово, Сливен, Търговище, Шумен.  При тях над 120 души на 10 хиляди население за положителни за COVID-19. 

Мярката ще важи до 30 ноември тази година, като тя няма да се прилага за извършването на дейностите, свързани с трансплантация на органи, тъкани и клетки, диагностика и лечение на пациенти с онкологични и онкохематологични заболявания, асистирана репродукция и ражданията.

Снимка: btvnovinite.bg

В болниците няма да се допускат външни лица, с изключение на свижданията на пациенти в терминален стадий. Забраната не се отнася и за контролните органи при осъществяване на дейността им. 

Нощните заведения вече са затворени в Перник, Габрово и Търговище, от днес затварят дискотеките в София и Шумен, а от понеделник в Сливен и Благоевград.