Заради ръста на новите случаи на места се спират плановите операции и прием в болници. Според заповедта на министъра на здравеопазването се спира плановия прием и плановите операции в болниците, там където заболеваемостта е над 120 души на 100 хиляди.

Това са червените области София, Благоевград, Габрово, Сливен, Търговище и Шумен. В други области продължават приемът, но преустановяват само плановата оперативна дейност. Такава е ситуацията в Бургас, Варна, Враца, Добрич, Кърджали, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Перник, Пловдив, Разград, Смолян, Стара Загора и Ямбол.

Останалите области, оцветени в жълто, са със заболеваемост 20-60 на 100 000, само Видин е под 20.

Снимка: btvnovinite.bg

„Плановите операции се преустановяват, но ако евентуално състоянието  на пациентите, които  са предвидени за планови операции се влоши, съвсем нормално е тази операция да бъде проведена. Така че по никакъв начин няма да бъде ограничено, да са ограничени пациентите, които се нуждаят наистина от спешна операция“, казва д-р Виктор Крчев – директор на РЗИ-Кърджали.

Важно е да се отбележи, че в същата заповед на министъра се въвежда минимален праг на леглата за болни с коронавирус в червените и оранжевите зони. В червените зони трябва да се отделят 10% от местата в болниците за пациенти с COVID-19, а в оранжевите региони – 5%.