На координираща среща с премиера и министрите най-важният въпрос ще бъде дали да се пристъпи към процедура по назначаване на 700 души на временни щатове в "Гранична полиция" или да се ползва кадровият потенциал на Българска армия (БА). Това каза вътрешният министър Веселин Вучков пред журналисти по-рано днес.

„Продължавам да твърдя, че няма пречка армията в съвсем малък състав да помогне временно със справяне на ситуацията в най-близките месеци, без нито за момент да отричаме отговорността на "Гранична полиция" по охрана на държавната граница”, посочи Вучков.

На въпрос дали имат правомощия военнослужещите да извършват такава охрана, министърът посочи: „Да, правили се много консултации с юристи и нашият екип смята, а и някои от бившите министри на отбраната, че няма нужда от законодателни промени, да бъде ангажирана армията в много малък обем с подпомагане на полицейската операция, която се провежда от "Гранична полиция".

По думите му, помощта на военнослужещите ще бъде за няколко месеца, докато се изгради съоръжение по границата и безопасни пътища.

Да, ама не

Оказа се обаче, че идеята на вътрешния министър не е осъществима. Не и според министъра на отбраната. „За съжаление, нямам кой знае колко основание от законова гледна точка да предложа на МВР участието на български военнослужещи в охраната на българо-турската граница”, коментира Николай Ненчев. По думите му, МО има готовност да участва с логистична подкрепа във всяко отношение.

„Ще разгледаме и всяка една друга възможност, с която бихме могли да окажем съдействие”, допълни Ненчев. На въпрос дали армията отново ще строи останалите километри от оградата по границата, министърът заяви: „Не, еднозначно, не”. По думите му има две опции - първата е МВР и МРРБ да се заемат с това, а втората – тази тежест да се поеме от областните управители.

На въпрос в какво ще се изразява помощта по границата и дали патрулите ще се возят до границата с бронирани машини, Ненчев посочи, че министерството би могло да участва с такава техника и има готовност за това.

По думите му нефункциониращите казарми в райони като Елхово, Крумовград биха могли да бъдат използвани като бежански центрове, когато е необходимо. Той посочи, че все още не е ясна цената за бъдещата подкрепа.

План за действие

До две седмици в Министерския съвет ще бъде представен план за действие за охрана на границите и за справяне с бежанския натиск. За това се разбраха в крайна сметка вицепремиерът Меглена Кунева и министрите на вътрешните работи Веселин Вучков, на отбраната Николай Ненчев, на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова и на земеделието и храните Десислава Танева.

Днес беше взето решение за съставянето на две междуведомствени работни групи – по правни и по логистични въпроси. Те ще се срещнат утре, за да обсъдят в подробности както строежа на техническото съоръжение по границата, така и помощта, която Министерството на отбраната може да окаже с техника и логистика за охрана на границата.

Допълнителна среща ще има и между Министерството на земеделието и храните и Министерството на вътрешните работи за изграждането на 110 км чакълирани пътища в граничните зони, които попадат в горския фонд и могат да бъдат изградени от МЗХ.

Министерството на отбраната ще представи списък от сгради, които да бъдат трансформирани в центрове за настаняване на чужденци. Кунева изтъкна, че интеграцията на хората, получили закрила, е от изключителна важност, за да не се допусне тяхното вливане в сивата икономика на страната.

Българи сред чуждите бойци

По данни на Института за изучаване на радикализма към „Кингс Колидж”, има един българин сред чуждите бойци в Сирия и Ирак. Изследването не посочва дали е заминал да се бие на страната на „Ислямска държава” или срещу режима на Башар Асад.

Дали това е българин или човек сдобил се по някакъв начин с български паспорт, е въпрос на друго доказване. В последния доклад на Европол България е посочена в две направления - снабдяване на терористи с фалшиви документи за самоличност от криминални групировки и подпомагане в логистично направление на джихадисти от граждани на други държави, които живеят в България.

Днес Хасковският съд реши да екстрадира в Испания арестуваните преди нова година на Капитан Андреево двама мароканци и един бразилец. Те са издирвани за участие в терористична група и вербуване на младежи и девойки да се присъединят към „Ислямска държава”.

  • Еврокомисарят Аврамопулос: Кризата с мигрантите свърши
  • Бежанците, влезли в ЕС през 2015 г. – над 1 млн. души
  • Бъчварова ще настоява за най-високи санкции срещу каналджийството
  • Какво е в дома ти да се настанят изневиделица 50 бежанци
  • България ще бъде "частично изключение" в схемите за разселване на мигрантите в ЕС
  • Полицията задържа още 11 нелегални имигранти в Старозагорско
  • Иранците, избягали от оковите на една безумна власт и сменили вярата си
  • Над 90% от бежанците, получили убежище в България през 2014 г., са сирийци
  • 37 нелегални имигранти бяха заловени на Дунав мост
  • Близо дузина мигранти заловени на влизане у нас

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!