Строежът в защитената местност Алепу край Созопол може да бъде единствено за укрепване на свлачище, но не и за курортно селище, реши окончателно Върховният административен съд. Така магистратите потвърдиха решението на колегите си от предходната инстанция.

Като нищожно е обявено разрешителното за строителство от 10 септември 2018 г., издадено от главния архитект на Созопол за „„Алепу Вилидж“ /етапно строителство/; Първи етап – „укрепване на свлачище „Алепу Вилидж““; Втори етап – „ курортен комплекс“  с обща разгъната площ от над 9246 кв.м.“.

От ВАС посочват няколко слабости в документите – инвестиционните проекти, въз основа на които е издадено разрешителното, са на името на „ГБС-Турс“ ЕАД, а не на титуляра по проекта „Алепу Вилидж“ АД, което е нарушение на Закона за устройство на територията.

Освен това в съобщението на съда се припомня, че всъщност на „Алепу Вилидж“ през февруари 2018 г. е било издадено друго разрешително, което е само за укрепване на свлачище.

„Разрешението за строеж за укрепване на свлачище е влязъл в сила административен акт, който не е бил оттеглен или отменен от издалия го административен орган. В тази връзка представената декларация от 28.08.2018 г. от представител на "Алепу Вилидж" АД, че поради настъпили промени в начина на изграждане разрешеният строеж няма да бъде стартиран и реализиран, е без правно значение за съществуването на това разрешение като стабилен, влязъл в сила административен акт“, пишат от ВАС.

Така се получава недопустимо дублиране на актовете.

Строежът, започнал публичния си живот като съоръжение за укрепване на свлачище, се превърна в гореща тема, след като снимки показаха как конструкцията силно заприличва на хотел. И проектантът (съпруг на вицепремиера от кабинета „Борисов 3“ Екатерина Захариева), и инвеститорът ("Главбулгарстрой") обявиха, че плановете винаги са били за създаване на курортно селище на емблематичния Шофьорски плаж.

Междувременно, инвеститорът се отказа от проекта, а прокуратурата започна да разследва действията на главния архитект на Созопол за нарушаване на служебните задължения.