Проектът "Алепу Вилидж" вече е с нов инвеститор, който ще търси законов и приемлив за обществото начин да го завърши. 

Стоян Василев е новият едноличен собственик на компанията, която притежава правото на строеж на курортния комплекс "Алепу Вилидж" в община Созопол. Сделката е сключена вчера, а компанията, която вече се казва "Блек сий фемили резидънс", остава като един от инвеститорите на ваканционното селище.

Снимка: btvnovinite.bg

Новият инвеститор обяви, че ще търси законов и приемлив за обществото начин да завърши проекта. Докато всички съдебни инстанции се произнесат по разрешението за строеж, новият собственик възнамерява да проведе срещи с представители на туристическия бранш, на местната общественост, както и на неправителствения сектор, в това число и на еколози и природозащитници, съобщават от компанията. 

Новият инвеститор е категоричен, че всички извършени действия са законови и съгласно одобрените проекти. Първият етап - изграждането на укрепително съоръжение, е било наложително и ключово за укрепване на свлачището, което представлява опасност за съществуващия път, плажа, здравето на хората, а също така и за пречиствателната станция в съседство, чиято повреда би довела до екологична катастрофа в залива Дюни.

"За мен е изключително неприемлив вариант да се премахне това съоръжение, защото това автоматично ще активизира свлачището. В момента природата е по-защитена, отколкото преди", коментира пред bTV Василев.

Според природозащитници обаче мотивите за издигането на хотела са други.

"И малките деца разбраха, че това е абсурд, след като се твърди, че този проект е, за да се укрепи свлачището, да зариват укрепеното и да възстановяват терена", коментира Мирослава Петрова от сдружение "Да запазим Корал".

Рестартът на проекта изненада и местните жители. 

"Там свлачище от 1949 г. не е съществувало и не вярвам в тази крепостна стена, която е направена като клетка за гълъби", заяви Христо Бардуков.

"Апелирам каквото се прави, да се прави по нормалния и законния начин", коментира случая кметът на Созопол - Тихомир Янакиев.

Строежът е "замразен", докато не се произнесе ВАС. На втора инстанция магистратите откриха редица нарушения, а именно - че строежът е разрешен в близост до две защитени зони, че има влезли в сила три разрешения за строеж, които не могат да бъдат игнорирани и въпреки всичко е издадено ново разрешение, че първото разрешение за строеж е само за подпорна стена без хотел, посочи наблюдаващият прокурор Христо Калев.

Оспорва се и решението на РИОСВ-Бургас, срещу което е заведено друго дело. От екоинспекцията отговориха, че когато приключи решението на съда, ще се съобразят с него.  

Междувременно по-рано днес "Главболгарстрой" съобщи, че се оттегля от проекта "Алепу Вилидж".

Снимка: btvnovinite.bg

Независимо от факта, че извършените строителни дейности са напълно законосъобразни и в съответствие с одобрените проекти, последвалата негативна кампания и отрицателен обществен отзвук водят до решението да се откаже изцяло от участието си в проекта "Алепу Вилидж", посочиха като мотив от компанията.

Оттам уточниха, че дружеството "ГБС Турс" ЕАД, което е носител на отстъпено право на строеж и на разрешението за строеж на ваканционното селище, е продадено на Стоян Василев. Той е роден в Приморско през 1974 г. и живее там. Завършил е Колежа по туризъм в Бургас, има магистратура в СУ "Св. Климент Охридски" по "География на туризма". Хотелиер, строителен предприемач, инвеститор. Председател на Комисията по туризъм в общинския съвет в община Приморско.