Притеснени граждани на Варна настояват за преразглеждане на проекта „Южен поток”, защото нямат никакви гаранции, че съоръжението ще е безопасно за живота и здравето им. Това стана ясно на днешното обществено обсъждане на проекта във Варна, предаде агенция „Фокус”.

Представителят на инвеститора Валентин Станчев обаче заяви категорично, че мястото на изхода на тръбата от морето не подлежи на промяна. „Точното място е избрано след дълги консултации със специалисти от различни области. Газопроводът е преосигурен значително на напрежението, на което ще бъде подложен, така че това е най-сигурният газопровод. Ние ще го изпитваме и на значително по-високо налягане от стандартното,” увери Станчев.

Той обеща проектната компания да търси съдействието на администрацията на всички населени места, през които преминава трасето. „Всеки спокойно може да задава въпроси за рискове за природата и за здравето на хората при строителството на газопровода или как строителството ще се отрази на земеделските земи,” посочи Валентин Станчев.

В обсъждането се включи и Единната народна партия, която посочи, че българското правителство се е съгласило съоръженията на газопровода да преминават през защитени зони от „Натура 2000" („Паша дере") и само на 1-2 километра от южните жилищни квартали на Варна.

„В доклада за ОВОС по този проект се признава, че нискочестотният шум от станцията на „Южен поток" ще достига чак до квартал „Галата" във Варна. В района живеят целогодишно над 10 000 души, а през лятото броят им става четири пъти по-голям,” обясни председателят на ЕНП Варна Лъчезар Алексиев.

„Аз не съм против проекта като цяло, но искам той да бъде съобразен със здравето на хората”, каза Радослав Минков, който притежава имот в Паша дере. Според него станцията, която ще се изгради в непосредствена близост до жилищните райони, ще излъчва силен шум, който ще влияе негативно върху нервната система на хората.

По-рано обаче управителят на консорциума „Газтек БГ - Южнийгипрогаз", който извършва прединвестиционното проучване за проекта, увери, че няма да има шумово превишение при работата на съоръженията на сушата на газопровода „Южен поток."

Пред сградата на Община Варна имаше и други протестиращи, издигнали плакати против проекта „Южен поток”. Те не желаят проекта да се реализира само на два километра от къщите им.

Представителят на инвеститора Кристиян Богоев потвърди, че на 2 декември 2011 г. с решение на Министерски съвет, газопроводът е обявен за обект с национално значение. Трасето на газопровода ще бъде разположено на север от Стара планина в средната част на Дунавската равнина с начална точка южно от варненския кв. „Галата” в местност „Паша дере”, а крайната точка ще е разположена в близост до ГКПП „Връшка чука”, непосредствено с границата със Сърбия. Участъкът преминава през всички области в Северна България с изключение на Габрово, Добрич и Силистра.

По време на обсъждането представителят на инвеститора адвокат Кристиян Богоев подчерта, че „Южен поток” е проект за транснационален газопровод, разработен с цел диверсифициране на маршрутите за доставка на природен газ за европейските потребители.

Новата газопреносна система ще тръгва от компресорна станция „Поченки” на територията на Русия, през компресорна станция „Руская” по дъното на Черно море до страните от Южна и Централна Европа.

Планирано е газопроводът да се състои от четири тръби с капацитет от 15,75 млрд. куб. метра годишно всяка. Планира се първата тръба да влезе в експлоатация през месец декември 2015 г., а целият газопровод ще заработи една година по-късно с последващо постигане на пълни мощности в рамките на две години.

Богоев обясни, че на територията на България проектът представлява наземната част на газопроводната система с дължина над 540 км, разположена изцяло на българска територия.