С протест пред Министерския съвет хората с увреждания поискаха спешни промени в условията за получаване на ТЕЛК. По думите им хиляди българи са оставени без инвалидни пенсии в чакане на дати за следващата година.

Протестът започна със запалени свещи в памет на 33-годишен мъж, прекратил живота си, защото получил дата за нов ТЕЛК за април следващата година.

Снимка: Редакторски екип

„Наскоро един колега по съдба се самоуби, сега разбрах и за друг, вследствие на това, че остават без пенсии. Ако минем на вариант фотосинтеза, нямаме хлорофил, но дори да го направим в аптеката искат пари за лекарствата“, коментира Красимир Русанова.

Петър Василев страда от автоимунни и кардиологични заболявания. Даден му е 50% ТЕЛК, който обжалва и вече близо година е без инвалидна пенсия.

Снимка: Редакторски екип

„НОИ са най-бързи, още като пуснеш жалба до НЕЛК, те веднага ти спират пенсията и ти плащат социални по 140 лева“, разказва той.

Протестиращите настояха за връщане на старата медицинска експертиза и съкращаване на сроковете за обжалване и заплашиха с палатков лагер пред вратите на властта. 

Снимка: Редакторски екип

По-късно бяха приети в Министерския съвет, където депозираха исканията си. В отговор до bTV от Министерството на здравеопазването заявиха, че предстои обществено обсъждане на проект, касаещ промяна на Наредбата и евентуално връщане към документа от 2018 година.