Жена с един бъбрек се обърна към bTV, след като с решение на ТЕЛК е лишена от инвалидна пенсия. 

По данни на Асоциацията на родители на деца с епилепсия, подобни случаи са все по-чести, след приетата през 2018 г. методика за медицинска експертиза. 

За изследвания от тях период - 35% от хората са получили по-нисък процент трайно намалена работоспособност, което означава по-малко пари и помощи. 

Решенията на териториалните комисии могат да се преразгледат след жалба до НЕЛК. 

Според справка, която поискахме, годишно се обжалват около 8 процента от тях. 

Преди повече от 20 години Наташа разбира, че е родена с един бъбрек, който е увреден. През 2012-та година се явява на ТЕЛК. Получава 50% намалена работоспособност. През 2018 г. процентът достига 58. През 2021 г. отива на поредното преосвидетелстване. 

“Подписах се на документите и видях, че са ми дали 30 процента. Това направо ме шокира. 28 процента надолу, при положение, че наистина не са добре нещата”, каза Наташа.

След жалба - ТЕЛК извършва нова оценка. Този път за бъбречната си недостатъчност получава 40% намалена работоспособност. Обжалва отново, този път - без резултат. 

От НЕЛК обясниха, че намаленият процент е заради промени в наредбата за медицинска експертиза.

Според комисията - оценката е правилна, независимо, че жената е само с един бъбрек. 

“За това заболяване през 2012 г. ми дадоха 50 процента. Едва ли за 10 години бъбрека е по-добре”, попита Наташа. 

Решението обаче я лишава от финансови и социални облекчения. Наташа може да го обжалва пред Административния съд, но не може да си позволи адвокат. 

“Става от зле по-зле. Дори не ми стигат за лекарствата”, каза Наташа. 

Според пациентски организации - след промените в наредбата подобни казуси са все по-чести. 

“Сега работим с един случай - снощи с чух с една майка. От 100 на 30 процента. Детето е с епилепсия. Много хора отпаднаха и от здравната система по този начин. Когато имаш ТЕЛК, държава ти плаща и осигуровките - ако не работиш, имаш достъп до здравната система. А сега - много хора не могат да се проследяват, трябва да плащат. Откъде, когато нямаш доходи?”, каза Веска Събева, председател на Асоциацията на родителите на деца с епилепсия.

За да няма ощетени - пациентски организации настояват да се върне старата методика - при която се отчита и придружаващите заболявания.