Държавата отпуска до 20 хиляди лева помощ за хора с увреждания, за да започнат собствен бизнес. Според някои от тях обаче парите са недостатъчни.

След инцидент Латин Банков остава на инвалидна количка. Има шивашко ателие. Не може да кандидатства по програмата, защото вече има фирма, но на база разходите му казва, че средствата са недостатъчни.

„Ако има възможност тези средства да бъдат увеличени до 50%, с които да се започне, самата техника стана повече. Работните заплати стават по-високи“, заяви Латин Банков.

Средствата се отпускат от Агенцията за хората с увреждания.

„Средствата се разпределят в няколко компонента. Той може да кандидатства по всички компоненти едновременно, но не задължително по всички“, обясни Теодора Спасова, експерт в Агенцията за хората с увреждания.

Програмата е за физически лица с 50 и над 50% намалена работоспособност според ТЕЛК или НЕЛК, които нямат фирма и не участват като съдружници в такава.

От Агенцията за хората с увреждания увериха, че средствата се отпускат безвъзмездно на хората, които отговарят на условията.

При одобрение човекът няма право да работи при друг работодател и да си регистрира фирма в следващите три години.

„Наши членове са участвали. Това е ценна програма, която е насочена предимно към хора, които имат добра идея, имат базовите познания да я реализират“, каза Павел Савов, председател на Българска Асоциация за Рекреация, Интеграция и Спорт

Крайният срок за подаване на документи е 20 юни. А хората като Латин с вече основана фирма могат да кандидатстват по други програми, обявени на сайта на Агенцията за хората с увреждания.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!