Чрез лобистки законодателни промени, които се прокарват спешно, се прави опит да се унищожат едни работещи структури, които защитават българските граждани. Това обяви Сийка Милева, говорител на главния прокурор по време на безпрецедентната национална акция на прокурори, следователи и съдебни служители в знак на протест срещу законовите промени, сред които е и закриването на спецсъдилищата.

По едно и също време обвинителите, облечени в тоги, излязоха пред съдебните палати в София и големите градове на страната.

„На път е да бъде застрашено върховенството на закона. Всичко постигнато през годините би било унищожено. От това имат интерес обвиняеми и подсъдими лица, които притежават значителни финансови възможности. Единствено те имат интерес да бъдат унищожени тези структури“, обяви Сийка Милева. След това тя допълни, че възможна цел на промените е и „да се защитават чужди национални държавни интереси“.

И.д. ръководителят на спецпрокуратурата Валентина Маджарова посочи на свой ред, че не е правен анализ на работата на структурата през последните 2 години, в които тя разследва и корупцията по високите етажи. Не било поискано и становище от прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет. „Изземват се компетенции, изземват се функции, посяга се върху разделението на властите“, предупреди Маджарова.

Снимка: БГНЕС

Тя изрази съжаление, че се виждат само „моментните неуспехи“ на спецпрокурорите и отбеляза, че „доказателствените стандарти в България, по волята на законодателния орган, са изключително завишени, не е точно така в европейските държави“, но побърза да подчертае, че това не е оправдание.

„Готови сме на диалог, искаме да има професионален и обществен дебат по всички въпроси“, заяви представител на Асоциацията на прокурорите в България.

Главният прокурор Иван Гешев обяви, че подкрепя акцията, но присъства в качеството си на гражданин. Той си тръгна от протеста с думите: „Колеги, благодаря ви и се гордея, че съм главен прокурор на България!“. Магистратите го изпратиха с бурни аплодисменти.