Непълнолетно момиче от Варна пострада, след като опита да погали леопард през клетката в зоопарка. Тя е била нападната от животното и е с изтръгнат нокът и няколко шева на единия пръст.

Случаят е от 17 септември. Охраната на зоопарка забелязва, че момиче се опитва умишлено да се надвеси над оградата и да бръкне в местообитанието на леопарда с цел да си направи снимка. Въпреки явните предупреждения, служител пристига на място и установява леко ухапване.

Снимка: bTV

„Има много посетители, които умишлено идват в зоопарка, за да пипат животните или да ги хранят със своя храна. Това е абсолютно забранено. Има изготвени диети за всяко едно животно и може да се причинят сериозни проблеми на някои животни“, казва д-р Михаил Василев.

Пред клетката на леопарда има ограждения, както и указателни табели да не се пипат животните. Майката на момичето определя постъпката като импулсивна и безотоговнра и благодари на служителите, които са се отзовали и са помогнали.

„Били сме в зоопарка много пъти, никога не се е случвало да посегне. За щастие, ще се възстанови напълно и втори път определено няма да пипне. Надявам се този случай да послужи за пример защо трябва да се спазват указателните табели и правила на такива места. Дивите животни не са играчки и не се пипат дори през мрежа. Дъщеря ми го научи по трудния начин“, коментира тя.

От зоопарка също призовават да се спазват правилата.

„На всички местообитания има поставени табели, дори при животни, които не са опасни. Навсякъде има предупреждения да не се прескачат предпазните заграждения и да не се бърка в клетката“, казва Георги Тодоров, зооинженер.