Въпреки пандемията и строгите противоепидемични мерки, на много места в страната спазиха ритуала на Богоявление и десетки мъже се хвърлиха в ледените води, за да спасят Светия кръст.

В морската столица традицията започна с фалстарт. Един от мъжете скочи в морето преди останалите. Наложи се повторение и хвърлиха светинята отново.

Извади го 20-годишният състезател по водна топка Александър Матев, който пожела на всички в тази криза да са живи и здрави и всичко да мине по-леко.

Ритуалът беше един от най-многолюдните - с повече от 100 души.

В Русе 26-годишният Теодор Цветков стана двоен спасител на Богоявление. Младият плувец, който е известен с благотворителните си каузи, успя да извади кръста за четвърта година от водите на Дунава и спаси 29-годишния Йордан от удавяне на имения му ден.

В Бургас нямаше литийно шествие. Ученикът Иван Гайтанов извади кръста и пожела в тези трудни времена да не падаме духом.

Зад ограждения на пясъка се бяха събрали хиляди бургазлии.

В София 25 мъже се хвърлиха в езерото на квартал „Дружба“ за Богоявленския кръст. Светинята беше извадена от Вячеслав Борисов.

В Благоевград кръстът беше потопен в различни съдове, а миряните бяха поръсени с водата от свещениците. Получи го този, който наддаде най-много за него.

Пловдивският митрополит Николай хвърли кръста в Кърджали 2 пъти. Пръв за шести път го хвана учителя Величко Карабуюков. При второто хвърляне участваха децата от Неделното училище.

В Смолян кръстът беше спасяван във всички квартали. В Устово го хвана 21-годишен студент. Участва за четвърти път, за пръв път успява.

А във врачанското село Зверино също имаше ледено хоро, макар и по-скромно.

В Калофер, въпреки пандемията, се проведе леденото хора във водите на Тунджа.

От РЗИ-Пловдив съобщиха, че заради неспазване на противоепидемичните мерки, ще бъде наложена глоба. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!