COVID скандал избухна в културния сектор във Варна. Ден след като затвори за две седмици театри, галерии, музеи и кина, местният щаб отмени забраната на фона на вълна от недоволство.

Драматичният театър „Стоян Бъчваров“ трябваше да отбележи с голям спектакъл 100-годишния си юбилей.

Снимка: btvnovinite.bg

Преди по-малко от 24 часа областният щаб забрани проявата, а мнозина съзряха опит да бъде осуетена визита на президента Румен Радев, който се очакваше да присъства.

Този петък последва обрат и забраната за културните мероприятия беше отменена. Честванията за юбилея обаче бяха отложени за друга дата, въпреки отпадането на забраната.

От началото на годината актьорите от драматичния театър „Стоян Бъчваров" подготвят юбилейната постановка „100!", с която тази вечер да бъде отпразнуван един век от създаването на театъра. Ден преди постановката идва забраната.

„Театърът ще пребъде. Ще пребъде през вековете. Но в този ден, в който трябва да съм усмихната, съм изпълнена с гняв. Изключителен гняв", казва актрисата Веселина Михалкова.

„Призовавам всичките си колеги внимателно да наблюдават какво се случва, да си задават въпроси и да подлагат всичко под съмнение", заяви актрисата Полина Недкова.

Снимка: btvnovinite.bg

Единствената друга по-рестриктивна мярка във Варна до момента е преминаването на учениците от 6-ти до 12-ти клас в онлайн обучение. Моловете и заведенията остават отворени.

„В пространството витае, че тази заповед е спусната по причина на това, че президентът Румен Радев щял да дойде да отбележи с нас 100-годишния юбилей на театъра", отбелязва актьорът Стоян Радев.

Снимка: btvnovinite.bg

Вълната от недоволство доведе до светкавична отмяна на забраната, а областният управител Стоян Пасев заяви, че „каквото и да прави, все е грешно“.

Честванията днес все пак се отлагат. От театъра заявиха, че от една страна преструктурирането е извършено още вчера, а от друга - двама от актьорите са болни. А от президентството съобщиха, че държавният глава е изпратил поздравителен адрес до ръководството и екипа на театъра. В него подчертава, че мисията на творците е най-трудна, но и най-благородна в епохи, когато хората търсят опора и вдъхновение в изкуството, за да преживеят тегобите на действителността.

В понеделник от театъра ще оповестят нови дати, на които ще се проведат отпадналите юбилейни прояви.