Вълна от недоволство сред актьорската гилдия във Варна след като ограничителните мерки срещу COVID-19 се стовариха основно върху културата.

Местният щаб затвори за две седмици театри, галерии, музеи и кина.

Снимка: btvnovinite.bg

Забраната за всякакви сценични прояви заплаши от провал днешния 100-годишен юбилей на драматичния театър "Стоян Бъчваров".

Последва обаче неочакван обрат.

Снимка: btvnovinite.bg

От началото на годината актьорите от драматичния театър "Стоян Бъчваров" подготвят юбилейната постановка "100!", с която тази вечер да бъде отпразнуван един век от създаването на театъра. На тържеството се очакваше да присъства и президентът Румен Радев. Докато не дойде забрана от местния щаб с борба с  COVID-19.

"Призовавам всичките си колеги внимателно да наблюдават какво се случва, да си задават въпроси и да подлагат всичко под съмнение", заяви актрисата Полина Недкова.

Единствената друга по-рестриктивна мярка във Варна до момента е преминаването на учениците от 6-ти до 12-ти клас в онлайн обучение. Моловете и заведенията остават отворени.

Снимка: btvnovinite.bg

"В пространството витае, че тази заповед е спусната по причина на това, че президентът Румен Радев щял да дойде да отбележи с нас 100-годишния юбилей на театъра ", отбелязва актьорът Стоян Радев.

Часове след въвеждането на забраната, последва отмяната й.

Снимка: btvnovinite.bg

"Каквото и да направим, винаги е грешно. За да не се политизират въобще процесите, отваряме отново театрите", заяви областният управител Стоян Пасев.

Очаква се отмяната на забраната за културни събития да бъде обявена официално. И юбилеят на театъра може да се проведе.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!