Работата на външната комисия в парламента, която трябваше да заседава по френското предложение за начало на официални преговори на Република Северна Македония за присъединяване към ЕС, беше блокирана, след като с 9 на 8 гласа заседанието беше отложено.

Това беше много изненадващ ход при гласуването, тъй като при неофициални разговори с депутатите от различни парламентарни групи стана ясно, че има нагласа заседанието да се проведе, защото вече всички документи, изискани от Министерството на външните работи, свързани с възможността България да отмени ветото върху членството на Северна Македония, са налични в комисията.

Депутатите трябваше да обсъдят и двете части на т.нар. френско предложение, което предлага формулата, по която да бъде вдигнато ветото и двустранния протокол, върху който са работили министърът на външните работи на България и министърът на външните работи на Северна Македония, който все още не е подписан и от двете страни.

В залата присъства и министърът на външните работи Теодора Генчовска, която каза, че идва, за да подпомогне работата на комисията и очаква смели решения. 

След края на заседанието председателят на комисията по външна политика Венцислава Любенова заяви пред журналисти, че за съжаление дискусията, която са искали да проведат и да бъде чута от всички граждани, не е могла да се състои. Тя добави, че ще свикат извънредно заседание на комисията.

„Искахме да чуем сега анализа от министър Генчовска и нейния екип. Искахме да чуем анализ и представяне на приоритетите, имахме въпроси от технически характер, които не ни бяха обяснени“, каза още Венцислава Любенова. 

Настимир Ананиев от „Продължаваме промяната“ каза, че са видели новата коалиция отново в действие.

„Не мога да разбера защо беше скрита министър Генчовска. Те отказаха да бъде чута. Не видях какво спечелиха от криенето на Генчовска, има много въпроси, на които тя трябва да отговори, а не новата коалиция да я крият", отбеляза депутатът. 

Днес чухме от Борисов, че иска бързо сваляне на ветото на Македония, но новото мнозинство има друг план, допълни той.

За мен това беше саботаж, отбеляза Ананиев.

Петър Колев, представител на българите в Северна Македония, заяви, че не може да разбере защо е било прекратено заседанието.

По думите му с френското предложение има една ясна крачка напред, но има детайли от двустранния протокол, които трябва да бъдат разгледани и добре пипнати, за да може да бъде защитен интересът на българите в Северна Македония.

Бързането не знам доколко е най-правилният подход, допълни той.

„Ние искаме решаване на проблема между Македония и България, така че да бъдат защитени националните интереси на българския народ и да бъде защитено нашето достойнство като българи“, отбеляза Петър Колев.

„Очаквам, че българските народни представители осъзнават, че представляват целия български народ, включително и тази част от него, които живеят в Северна Македония. Очакваме от тях едни отговорни ясни и категорични решения в посока на защита на интересите ни“, каза още Колев.

Съжалявам, че не можахме с министър Генчовска да обсъдим този проект, защото това беше смисълът на заседанието, което ГЕРБ, които твърдят, че подкрепят т.нар. френско предложение, осуетиха“, заяви Христо Иванов.

Беше важно да видим какво мисли Генчовска и нейният екип, допълни Иванов. По думите му ГЕРБ имитират подкрепа.

Екатерина Захариева на влизане в комисията коментира, че не знаят какво точно ще обсъждат, тъй като няма проекторешение на Министерския съвет.

Той има законодателна инициатива, която да приложи, така че да бъде променена рамковата позиция на България от преди няколко години, с която ние поискахме определени условия за Скопие да бъдат изпълнени и те все още не са изпълнени.

Евродепутатът Ангел Джамбазки, който упорито защитаваше тезата, че не трябва да бъде вдигано ветото, каза преди заседанието на комисията, че това, което са направили ГЕРБ е национално предателство.

„Това, което днес направи ГЕРБ, в лицето на своя лидер за мен е равнозначно на национално предателство. Съжалявам, че този човек отстъпи от позициите, които разумно поддържаше във времето, в което бяхме част от едно управление. Ще му тежи в бъдеще много“.

Костадин Костадинов от „Възраждане“ също направи коментар по темата:

„По-важното е, че вече може би започна да се оформя ново мнозинство, евроатлантическо, както искате го наречете, което винаги е съществувало в този парламент. По основни, ключови, критични гласувания от работата на сегашното НС, ГЕРБ и „Продължаваме промяната“ винаги са били заедно, един до друг. Ние сме категорично против това предложение, още повече, че има нещо, което аз не споменах. Безкрайно унизително е, че това предложение ще бъде гледано на английски език. Внесено е на чужд език в сградата на българското Народно събрание. Това е абсолютно недопустимо“, коментира Костадинов.