Вълна от недоволство заради идеята да се плаща по-малко за първите три дни от болничния. Както вчера съобщихме в bTV Новините, държавата готви промени, с които се намалява обезщетението при болест.

През 2010 г. правителството въведе правилото работодателите да плащат първите три дни от болничния. Изпращат 70% от брутното възнаграждение на работника, като от догодина се предлага да се изплащат 50%.

Сметките на бизнеса показват, че откакто той плаща – болничните дни за негова сметка са нараснали със 120%. Миналата година работодателите са платили над 5,3 млн. дни.

В една счетоводна фирма двама души са били в болничен през 2017 г. Това е струвало на шефа малко над 195 лв. Ако промяната стане факт – същата ситуация би му струвала с 49 лв. по-малко. Сума, която работниците няма да получават.

В мотивите към проектобюджета за догодина е записано, че промяната се предлага, за да се облекчи бизнесът и за да се ограничат злоупотребите.

Синдикатите също са против. Обясняват, че всички дни от болничния е редно да се плащат от НОИ, тъй като работникът и работодателя внасят осигуровки затова.

От 2010 г. насам бизнесът плаща за първите 3 дни, а предложената промяна била опит за компенсация, обясняват от „Подкрепа”.

Промяната не засяга периодите на майчинство. Отнася се само за първите три дни при временна неработоспособност. След тях НОИ ще продължава да изплаща 80% от възнаграждението.

Отпада възможността да се използва болничен до 30 дни след прекратяване на трудовия договор.