Валежи повече от три пъти над нормата са се изсипали върху България през последните дни. Това отчитат от Националния институт по метеорология и хидрология.

Според данните им най-много дъжд се е излял над Югоизтона България. В Ахтопол за послендите пет дни са паднали рекордните 175 л. кв./м при месечна норма 67.

При обичайните 40 л. кв./м над Бургас, където имаше няколко прелели реки, са се изсипали 3 пъти и половина повече – 145 л. кв./м.

В Смолян, където бедствието също нанесе много щети – 134 л. кв./м, при климатична норма от 66.

Интензивни бяха валежите и в София и Благоевград, където също реки излязоха от коритата си. В столицата се изляха 62 л. кв./м, при норма 33, а в Благоевград – 66 л. кв./м, при норма 32.

Заради обилните валежи 55 язовира в страната се изпускат контролирано, защото са напълнили обема си, показват пък данните на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор.

Най-много препълнени съоръжения има в област Кърджали – 14, следват София-град и Софийска област, където са прелели 11 язовира, а в Блгоевградско те са 9.

В цялата страна се повишиха и речните нива. На 12 януари нивото на река Искър при Нови Искър се покачи с 2,70 м, а на река Блато – с 1,30 м.

С над 4 м се повиши нивото на река Луда Камчия, която излезе от коритото си при село Бероново в Югоизточна България. Също – с малко над 4 метра пък вдигнаха водите на Арда при Вестино.

Нивата на Струма се повишиха с 1,70 м. А река Река места, която се разля на пътното платно между Хаджидимово и Блатска, се вдигна с 3 метра.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!