„Това е позорна страница за България. До там не трябваше да се стига. Бяха изкарани запалянковци, пиротехнически средства, подложиха на риск живота на полицаите“, заяви зам.-председателят на Народното събрание Валери Симеонов.

По думите му сблъсъците снощи са били инициирани от платени провокатори.

Екип на bTV разговаря с редица депутати преди началото на работния им ден, за да потърси коментар на снощните събития в столицата. Знаете, протестите вчера продължиха повече от 12 часа и се стигна до ексцесии, хвърляне на бомбички, насилие и много задържани.

„Протестите освобождават гражданска енергия. Когато се изкривяват нещата, не е добре за никого. Това няма да свърши скоро“, заяви Валентин Николов от ГЕРБ.

„Хората, които протестират с чисто сърце и спазват закона – моите уважения“, каза Димитър Главчев от ГЕРБ. Той коментира, че снощи не се е видяло истинското лице на гражданите, които желаят промяна.

„Тези, които искат промяна се отдръпват от такива провокации“, коментира той и допълни, че се „покланя на полицията“ за здравите нерви.

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ призова протестите да продължат, но по мирен начин, без провокации.

От БСП призоваха за оставка на правителството. „Това е единствената възможна развръзка. Намираме се във военно положение“, коментира Крум Зарков.

„Аз отивам на работа омерзен. Откакто 50 дни дни хората протестират, ние вътре се занимаваме с неща, които не ги интересуват. Оставаме само заради Изборния кодекс“, коментира Таско Ерменков.

„Не мога да приема действията на 100 лумпена да опорочават протеста. Снощи имаше 100 хиляди, които не са лумпени. В момента властта се крепи на полицейските щитове“, коментира в Народното събрание Александър Симов от БСП.

В новата сграда на парламента отиде и вътрешният министър Христо Терзийски, който запозна депутатите със ситуацията на снощния протест. „Разрешете ми са благодаря на полицаите, затова че не позволиха да се пролее кръв и не се поддадоха на провокации“, каза той и залата избухна в овации.