„Благодаря на всички редови полицаи, техните командири и ръководители за това, че не позволиха да се пролее кръв и овладяха всички провокации“, заяви вътрешният министър Христо Терзийски от трибуната на Народното събрание, където бе извикан да даде информация за действията на служителите на реда по време на протестите на 2 септември.

При демонстрациите в сряда многократно се стигна до сблъсъци с полицията и жандармерията.

80 служители на МВР са пострадали при протестите в сряда. Трима са в „Пирогов“, 23 в Медицинския институт на МВР, 13 в болница „Царица Йоана“, а 41 са били прегледани на място. Те са с фрактури на крайници, химически изгаряния от пиротехника и обгазяване, съобщи вътрешният министър. 

Общо 126 души са били арестувани вчера за противообществени прояви на 2 септември в София, като 62 от тях имат криминални прояви. 35 от арестуваните са с постоянен и настоящ адрес извън София.

Образувани са 16 бързи производства, 12 от които за извършено хулиганство. На един от обвинените в хулиганство е повдигнато и обвинение за лека телесна повреда на полицейски служител. 4 бързи производства за заведени за повреждане на чуждо имущество.

Вътрешният министър се спря подробно на хронологията на събитията:

„На 2 септември 2020 г. на територията на столицата се проведени две заявени мероприятия, както и други нерегламентирани мероприятия. Във връзка с провежданите протести за обезпечаване на обществения ред в СДВР е бил изготвен план разстановка“

„След 9 часа събралото се множество е станало агресивно. (…) Част от протестиращите граждани започнаха да хвърлят множество предмети и бомбички. Опитаха се да повредят полицейски автомобил, бяха извадени жълти павета и бяха използвани срещу полицията, след което беше изсипана слама пред тях и беше направена опит да бъде запалена“, каза още Терзийски, който допълни, че до 14:00 ч. на 2 септември са задържани 36 лица.

„Около 18.30 ч. на пл. „Независимост“ започнаха да се събират множество хора. Част от тях проявиха агресия. Започнаха да хвърлят срещу полицейските служители множество пиротехнически средства, самоделни взривни устройства", заяви Терзийски.

„След ескалиране на напрежението полицейските служители трябваше да реагират след тези часове на пасивност и използваха тактически действия, изразяващи се в разцепване и изтласкване на събралото се множество“, каза вътрешният министър.

Терзийски съобщи и защо се е стигнало до разрушаването на палатковите лагери на протеста в София.

„Установи се, че в палаткови лагери се съхраняват опасни предмети, след което в 3.00 бяха предприети действия по премахване на обособените палаткови лагери“, заяви вътрешният министър.