С правителствено решение по предложение на премиера Бойко Борисов Валери Симеонов се освобождава от председателския пост на Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси към МС.

Според приетото неприсъствено решение на кабинета на негово място в структурата ще застане колегата му Томислав Дончев.

Съветът подпомага кабинета в разработването и провеждането на държавната политика по етническите и интеграционните въпроси, помага в комуникацията между държавата и организациите на етническите малцинства и следи изпълнението на Националната стратегия на Република България за интегриране на ромите (2012 – 2020) и на други програмни документи.

Известният с острите си изказвания по етническите въпроси (и съден за реч на омразата) Симеонов предизвика остра полемика още при сформирането на правителството, когато му беше даден и етническият ресор. Вчера стана ясно, че заради законови промени той може да оглави и Съвета за интеграция на хората с увреждания… част от които искат оставката му отново заради публично изказване – този път по адрес на майките на деца с увреждания.

Томислав Дончев също на няколко пъти се наложи да изяснява публично позицията си по отношение на етническите и интеграционните въпроси – този път заради коментари на своята съпруга в социалните мрежи. Светлана Дончева написа, че „морковите за циганите са на свършване, време е за тоягата”, а по-късно направи и няколко други публикации в същия дух.

И тя, и съпругът й заявиха, че всеки има право на мнение.