Политици и официални представители в Брюксел изразяват своите опасения към предстоящото ротационно председателство на Европейския съвет, което България ще поеме през януари, пише изданието „Политико”.По време на шестмесечното председателство министрите от коалицията „Обединени патриоти” ще играят водеща роля в Съвета на ЕС.

Това буди опасения, тъй като коалицията е съставена от три крайнодесни партии, за които е известно, че водят расистка политика по отношение на ромското малцинство в страната и упражняват насилие, за да се справят с мигрантите от навлизане е Европа, пише авторът на текста Хари Купър.

Той припомня, че един от лидерите на коалицията – зам.-министърът Валери Симеонов, публично е описвал ромите като „диви маймуни”.  Министърът на отбраната Красимир Каракачанов, от друга страна, е заявявал, че НАТО и ЕС трябва да спрат пътя на мигрантите към Европа и с оръжие.

„Във време, в което президентът на САЩ подкрепя симпатизанти на нацистката идея, трябва да се убедим, че президентството на Съвета ще се обедини около това, че няма място за фашистки идеи в ЕС”, е цитиран да заявява бившият министър-председател на Белгия Ги Верхофстат.

Председателят на групата на Европейската народна партия Джоузеф Дол определя „Обединените патриоти” като неприемлив коалиционен партньор. Националистическото обединение номинира четири министри в състава на действащото правителство – двама от тях – партийните лидери на НФСБ и ВМРО Симеонов и Каракачанов, са вицепремиери. 

По време на българското председателство на Съвета на ЕС настоящият министър на икономиката, Емил Караниколов, ще води Съвета по конкурентоспособност. Дейностите му ще са свързани със законодателството на вътрешната търговия.

В някои случаи националистическата политика на партиите се превръща в действаща. По-рано тази година Симеонов и Каракачанов подкрепиха протестиращи на българо-турската граница. Исканията им бяха за спиране на етнически турци от участие в изборите.

Пред Би Би Си Валери Симеонов заяви, че България няма нужда от необразовани имигранти. Според него те имат различна култура, различна религия и дори различни навици. Той ще се занимава с интеграцията на етническите малцинства по време на ротационното председателство на Съвета на ЕС – абсурден обрат, по мнението на някои европейски политици.

Въпреки крайно националистическата политика, водена от коалицията, правителството на България е твърдо поверено на Борисов. „Досега няма доказателство за това Борисов да е против европейската политика”, заявява Елмар Брок, германски евродепутат.

Докато политиката на „Обединени патриоти” по отношение на бежанците и Турция преминава границата, представители на коалицията смятат, че техните идеи са дали тласък на европейските политици, отбелязва „Политико”.  И цитира евродепутата Ангел Джамбазки: „ Попитайте ги защо Меркел изпраща бежанци обратно към Афганистан. Това означава, че сме били прави”.