Майките на деца с увреждания искат оставката на вицепремиера Валери Симеонов. Причината  е интервю, в което той ги нарича, „група кресливи жени, които спекулираха с децата си”.

Снимка: btvnovinite.bg

От Брюксел премиерът се извини от името на цялото правителството, а във „Фейсбук” Симеонов написа, че не се отказва от нито една своя дума.

Коментарът на вицепремиера Симеонов звучеше през деня от колоните в палатковия лагер: „…една група кресливи жени, които спекулираха с децата си, манипулираха обществото, изкарвайки на пек и на дъжд тези уж болни деца, без грам майчинско чувство и грижа за тях..."

Снимка: btvnovinite.bg

„Той наричa детето ми уж болно, аз много искам да е така и детето ми да е уж болно, но то е с увреждания от раждането си до смъртта си”, заяви Валентина Христова – майка на дете с увреждания.

Майките на деца казват, че ако Валери Симеонов остане във властта, то значи обществото ни е болно.

„Най-малкото, което може да направи, е да се извини публично и да си подаде оставката”, смята още Валентина Христова.

Оставката на вицепремиера поискаха от БСП и депутати от „Атака”. „В която и да е европейска и цивилизована държава този човек не може да остане и една минута повече на поста си”, каза лидерът на БСП Корнелия Нинова.

„Няма как да приема искане за оставка, особено пък  от опозицията”, отговори Християн Митев – депутат от НФСБ.

От Брюксел премиерът Бойко Борисов поиска вицепремиерът да обясни какво е искал да каже. „Мога само да се извиня, аз да се извиня от името на правителството, такъв език не е допустим, не е правилен, нещастието  на тези хора  не бива да бъде използвано както от БСП, така и от Симеонов”, заяви премиерът от Брюксел.

Часове по-късно Симеонов реагира с пост във „Фейсбук”:

„Смисълът на изказването ми е, че с децата инвалиди се спекулира, дори и след като правителството прие законопроект и удовлетвори всички искания на майките. Очевидно в случая става въпрос за политическа кампания. Маските паднаха, в общ хор реват БСП, „Атака”, някои лидери на протеста на майките и всякакви политически маргинали".

Снимка: btvnovinite.bg

Самият Законопроект за хората с увреждания ще се разглежда от депутатите през новата седмица. Майките на деца с увреждания обявиха, че от понеделник започват протест пред министерския съвет и ще останат там докато вицепремиерът подаде оставката си.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!