Премиерът Бойко Борисов коментира изказването на вицепремиера Валери Симеонов, което днес разгневи майките на деца с увреждания от инициативата „Системата ни убива”.

„Това, което Симеонов е казал - мога само да се извиня. Аз да се извиня от името на правителството. Такъв език е първо недопустим, второ не е правилен. Нещастието на хората не бива да се използва както от БСП, така и от Симеонов. Не може на гърба на тези хора да се гради политика. Мога само да се извиня заради думите на Симеонов", заяви Борисов от Брюксел, където в момента се провежда срещата на върха Азия - Европа (ACEM).

Премиерът подчерта, че неговият ангажимент към майките, а именно законодателните промени за хората с увреждания, е спазен и другия петък ще бъдат гласувани.

„Когато дойдоха с проблем (майките – бел. ред.), се отнесох с цялото си уважение и внимание, изпратих двама министри с омбудсмана и накрая постигнахме решение със 150 млн. да се увеличат средствата”, каза още премиерът.

По-рано в информационното пространство се разпространи изказване на вицепремиера Валери Симеонов, направено в ефира на телевизия „Скат”. В него той определи майките от палатковите лагери като „кресливи” и ги обвини, че спекулират с децата си и манипулират обществото, а Законът за хората с увреждания е опит да им се угоди.