Вицепремиерът Валери Симеонов определи бюджета за догодина като богата, добре аранжирана пица, тип „Калцоне”. Той председателства тристранния съвет, на който представители на кабинета, синдикатите и работодателите обсъждат Бюджета за 2018 г.

Модата със сравненията на бюджета с пица е от времето на бившия финансов министър Симеон Дянков, който за 2010 г. се похвали с постна пица, след като предшественикът му не е имал никаква пица.

За следващата година се предвижда разходите на държавата да се увеличат с почти 4,5 млрд. лева в сравнение с 2017 г. Минималната заплата ще стане с 50 лева по-висока и ще е 510 лв. от 1 януари.  

Актуализацията на пенсиите се залага в средата на годината с под 4 на сто.

Предвидени са и повече разходи за образование, здравеопазване и в социалната сфера. Залагат се  също увеличения на заплатите на учители, военни и полицаи.

Бизнесът се обявява категорично против автоматичното вземане на решение за увеличение на минималната работна заплата и административното увеличаване на минималните осигурителни прагове.

С внесения в тристранката проект на бюджет на Държавното обществено осигуряване за 2018 г. се предлага запазване на режима на изплащане на болнични във вида, в който е сега - работодателите да плащат 70 на сто от осигурителния доход през първите три дни, а от четвъртия НОИ по 80 процента, каза социалният министър Бисер Петков. 

Отпаднало е предложението работодателите да плащат през първите три дни само 50% от дневната надница.

По време на обсъждането финансовият министър Владислав Горанов изтъкна, че бюджетът преразпределя създаваното от работодателите и работниците и няма как да отчита абсолютно златното сечение между желанията на отделните страни.

Бюджетът за 2018 г. дава възможност държавата нормално да изпълнява функциите си и връща част от добрите процеси в икономиката и към служителите, заети в бюджетната сфера, макар и не с темповете, с които на тях им се иска и не с темповете, които са в реалния сектор, отбеляза той.

Докато в тристранката обсъждаха бюджета, работници от цялата страната протестираха пред МС.