Валентин Златев вече не е част от „Лукойл-България“. Новината потвърдиха за bTV от пресцентъра на дружеството.   

От 10 август тази година Валентин Златев не е част и от Надзорния съвет на „Лукойл Нефтохим Бургас“. Това показва справка в Търговския регистър. 

Снимка: btvnovinite.bg

Потърсихме за коментар пресцентъра на „Лукойл-България“, за да разберем дали Златев остава председател на Контролния съвет на компанията. От там съобщиха, че той вече не заема и тази позиция. Уточниха, че Златев е излязъл от компанията.

Опитахме да се свържем и с Валентин Златев. На този етап той не отговаря на телефонните ни обаждания. Към момента няма информация дали той сам е решил да се оттегли, или е отстранен. 

Снимка: btvnovinite.bg

Припомняме, че на 19 април 2019 г. имаше ротация на ръководни кадри в „Лукойл-България“. Златев беше назначен за председател на Контролния съвет. Тогава той освободи поста на генерален директор, а длъжността пое Булат Субаев, който я заема и до днес.

През юни тази година Златев беше разпитан от Специализираната прокуратура. Тогава той не уточни на какви въпроси е отговарял и по кое дело. 

Същият месец с писмо до медиите той отхвърли твърденията, че е част от „олигархията на прехода“, както и че се е срещал с Корнелия Нинова и Васил Божков.

„С ясното съзнание, че съм публична личност, често през годините съм подминавал с мълчаливо търпение многобройните злоупотреби с името ми. Смятам обаче, че към днешна дата всички граници на търпимост са преминати. Не знам за какво съм „следващият“, но следващият ми ход е да защитя правата си по съдебен ред“, написа Златев тогава.

През 2019 г. Златев беше обвинен от бизнес организации, че е лобирал за текстове в Закона за горивата. Той пък им отговори, че го нападат, защото не желаят регулация.

„Законът за горивата обслужва определени интереси и цели да останат само големите бензиностанции", посочва тогава председателят на КРИБ Кирил Домусчиев в предаването „Лице в лице”.