В продължение на час и половина разпитваха Валентин Златев в Специализираната прокуратура. На влизане председателят на контролния съвет на „Лукойл“ каза, че не знае защо го викат, но нямал от какво да се смущава.

Снимка: Ладислав Цветков

Час и половина след това, не уточни на какви въпроси е отговарял и по кое дело. Според него той не може да бъде обвинен за нищо, защото по думите му спазва законите на държавата и си е плащал всички данъци и такси.

„Не мога да разпространявам информация, защото това е приоритет на прокуратурата“, каза Златев, след като излезе от сградата на съда.

Снимка: Ладислав Цветков

От думите му обаче стана ясно, че е дал показания пред Генка Брезашка, която е един от наблюдаващите прокурори по досъдебното производство за боклука, по което с обвинения се сдобиха русенските бизнесмени братя Бобокови и заместник-министъра на екологията Красимир Живков.

Златев заяви, че е отговорил на зададените му въпроси, но нямал идея по кое разследване са.

Снимка: Ладислав Цветков

Не отрече, че познава и братя Бобокови, и Красимир Живков.  

Златев се закани да съди и лидера на НФСБ Валери Симеонов, който многократно го е коментирал в медиите: „Стига да се откаже от имунитета си и да изрече неща, които са подсъдни, ще му заведа веднага“, каза той, цитиран от БГНЕС.

Снимка: Ладислав Цветков

Председателят на контролния съвет на „Лукойл“ коментира и темата със създаването на Държавна петролна компания, което определи като оправдано, след като законодателят е решил така.

„Всички тези години „Лукойл“ спазва всички закони, не само в България, но и във всички страни, където работи. Ние ще спазим новите закони", каза още Златев и допълни, че компанията няма укрити данъци и такси, защото е една от най-проверяваните през последните години.