"Ако има подобряване на ситуацията, частичното връщане и на големите ученици ще бъде след 18 януари, а не от 11-и, защото ни е необходима една пълна седмица".

Това каза просветният министър Красимир Вълчев, който посети столичното 143. ОУ "Георги Бенковски".

Най-вероятно още от 11 януари ще бъдат разрешени някои дейности, които не могат да се отложат - държавни изпити и олимпиади. Има обаче и вариант ситуацията да се влоши, уточни Вълчев.

247 000 са учениците от първи до четвърти клас, които днес се върнаха в училищата. Тези, които са подали заявление за онлайн обучение, са 703 към вчерашна дата. 

„Голямото мнозинство от родителите са „за“ връщането на децата в училище. Обучението в електронна среда е временна алтернатива и не може напълно да замести това в реалната класна стая. В случая преценихме, че връщането на учениците от 1. до 4. клас е разумно. Има подобрение и на епидемичната ситуация, но то не е достатъчно да върнем всички ученици“, каза още просветният министър.

Около 60% са децата, които са се върнали днес в детските градини.

По думите му малките деца в по-малка степен са преносители на вируса и не е коректно те да бъдат обвинени.

„Следващите седмици нещата могат да се подобрят или да се влошат. Надяваме се да се запази положителната динамика за намаляване на броя на заразените“, допълни той.

В зависимост от епидемичната ситуация ще се вземе решение и за студентите.

Тази седмица започва изготвянето на списъците за ваксиниране на учителите. До края на седмицата те ще бъдат готови. Увеличава се броят на желаещите преподаватели, които искат да се ваксинират срещу коронавируса.

Красимир Вълчев очаква поне 35 000 от тях да заявят желание за това. Първоначалните проучвания са били за по-малък процент.