Бюджетът за следващата година има безпрецедентен ръст на разходите за образование.

Това каза просветният министър Красимир Вълчев на брифинг във връзка с проектобюджета на държавата за следващата година.

„Очаквахме това да бъде оценено, но чухме, че наливаме средства в нереформирани сфери. Чухме, че разходите са разхищаващи, конюнктурни, безсмислени. Чухме, че в момента трябва да се пести, защото иначе крадем от бъдещето“, каза Вълчев.

По думите му обаче най-голямата кражба от бъдещето би била да се пести именно от образованието.

„На всички тези икономисти и политици с широка експертиза ми се иска да отговоря, че разходите за образование са с най-висока норма на обществена възвращаемост. Всички, работещи в системата, ги обижда това да се говори, че системата на образованието не е реформирана“, каза още Красимир Вълчев.

Той препоръча на всички тези експерти по-задълбочено да четат и да се запознаят с това, което се е случило в системата през последните години.

„Извършиха се реформи във всички сектори. Тази година направихме значителна крачка в системата на висшето образование. Догодина ще увеличим възнагражденията на преподавателите. Минималната заплата за длъжността „Асистент“ ще бъде 1300 лв. и няма да изостава от учителската заплата. Това обаче ще бъде обвързано със споразумение за ангажименти от тяхна страна“, обясни просветният министър.

Според него инвестицията в преподавателите и учителите е най-важната в системата на образованието.

„Да, тези разходи са свързани с изборите, но с изборите от 2017 г. Те не са конюнктурни, а правим поредната четвърта крачка за увеличение на възнагражденията. Проблемите ни в образованието са вследствие на това, че предишни години пестяхме от него и най-вече от учители. Днес сме твърдо решени да продължим това, не смятаме, че трябва да пестим“, категоричен бе Вълчев.

Той призова за общ политически консенсус и „някои хора да успеят да надмогнат краткосрочните си политически интереси“.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!