172 деца и ученици са с положителни проби за коронавирус, а 165 са учителите. Това означава, че от началото на годината среднодневно между 5 и 6 са заразените ученици и учители.

Това каза просветният министър Красимир Вълчев на брифинга на Националния оперативен щаб.

„За учениците е около 6-7 пъти под средните стойности общо за населението, което потвърждава тезата, че те по-рядко се разболяват. При учителите е малко над средния процент, което е нормално“, каза Вълчев.

„Карантинираните ученици и учители към днешна дата са 0,5%. От началото на годината средно 3 на 1000 ученици не са учили, което означава, че 99,7% от системата е учила присъствено. Целта ни тази година е максимум присъствено обучение“, заяви просветният министър.

„Мерките трябва да се спазват и в училищата. Призовавам всички да бъдат по-отговори. Ако мерките се спазват, имаме всички шансове учебната година да бъде над 98% присъствена“, каза Красимир Вълчев.

По думите му в момента основен проблем е не толкова високият брой заразени ученици, а тези, които са развили грипоподобни симптоми в отделните училища.

На училищата ще бъде препоръчано да ограничат незадължителните дейности или част от тях да се проведат в електронна среда. Например родителските срещи, заседанията на обществените съвети и настоятелства.

Също така ще се препоръча планираните екскурзии да бъдат отложени за пролетта.