„Все още здравната система разполага с достатъчно легла на национално ниво. Ако обаче разгледаме нещата по области, ще видим, че започваме да чувстваме затруднения“.

Това каза здравният министър проф. Костадин Ангелов на брифинга на Националния оперативен щаб. По думите му към настоящия момент не се предвижда да се налагат нови мерки, а е важно да се спазват вече съществуващите.

По думите му увеличението на броя на заразените се дължи именно на неспазването на вече разписаните мерки.

„Най-важната от тях е носенето на маски на закрито. Второто е проветряването на помещенията редовно, както и спазването на дистанция“, каза той.

В тази връзка проф. Ангелов информира, че контролът ще бъде засилен.

„Органите на регионалните здравни инспекции, съвместно с полицията и всички институции, които могат да осъществяват контролни функции, ще осъществяват ежедневен и нощен контрол на всички места, където има събиране на големи групи от хора – търговски обекти, молове и нощни заведения“, обясни проф. Ангелов.

Ако се установят нарушения, ще последва затваряне на съответното заведение за неспазване на изпълнение на предписанията на РЗИ.

1380 души с коронавирус са хоспитализирани, като 67 са в интензивни отделения. Броят легла на национално ниво за пациенти, които не се нуждаят от дихателна реанимация, са 7307. Броят на леглата за пациенти, които имат нужда от интензивна терапия, е 1108.

„Тоест към днешна дата има 19% заетост на леглата за пациенти, които имат нужда от болнично лечение без дихателна реанимация, и 6% заетост за пациенти, които имат нужда от такава“, поясни здравният министър.

Той призова българските граждани да избягват пътувания в областите Благоевград и Търговище, ако не е належащо. Там има заболяемост над 120 души на 100 000.

„Излишното пътуване до там би довело до разпространяване на болестта и сред другите области“, обясни проф. Ангелов.

Той заяви, че към настоящия момент няма необходимост цели болници да бъдат превърнати в болници за лечение на COVID-19. По отношение на необходимостта от нови легла на територията на София, броят им ще бъде увеличен в Александровска болница и „Пирогов“.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!