Ваксините за COVID-19 са у нас, а първите дози вече са разпределени. Имунизацията започва след броени часове. Ясни са и имената на първите медици, които ще получат доза от препарата.

Здравният министър проф. Костадин Ангелов ще даде пример като стане първият ваксиниран българин. Председателят на БЛС д-р Иван Маджаров и ръководителят на Националния оперативен щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски също ще бъдат имунизирани още утре.

Снимка: btvnovinite.bg

Първата доставка у нас от препарата на „Пфайзер“ и „Бионтех“ възлиза на 9750 дози. Те са предвидени за медиците на първа линия. На един човек се поставят две дози или предстои малко под 5000 души да бъдат ваксинирани. Желаещите да се ваксинират от първата фаза към момента са около 45 хил. души, а  броят им постоянно расте, казват здравните власти.

Карта на ваксинацията

Страната е разделена на 6 района, като всеки от тях включва няколко области.

Регионалните здравни инспекции в София, Пловдив, Бургас, Варна, Враца и Велико Търново ще бъдат отговорни за протичането на имунизациите в съответния район. 

Снимка: btvnovinite.bg

Четири от районите вече са снабдени с препаратите. В понеделник ще бъдат изпратени и дозите за Враца и Велико Търново. 

Снимка: btvnovinite.bg

Имунизирането ще започне утре в 3 района - София, Пловдив и Бургас. В останалите – началото ще е с ден-два по-късно. 

Снимка: btvnovinite.bg

София 

Първото количество от ваксината на „Пфайзер“ и „Бионтех“ за България пристигна рано тази сутрин в столицата. Дозите бяха доставени със специализиран хладилен камион на фармацевтични продукти, ескортиран с полицейски коли, малко преди 8 ч. в сградата на Националния център по заразни и паразитни болести. 

В сградата се намира и фризерът, който поддържа до -80 градуса температура, нужна за правилното съхранение на този вид ваксина. 

Посрещнаха ги министърът на здравеопазването, председателят на ваксинационния щаб, директорът на Агенцията по лекарствата и този на столичното РЗИ. 

Датчикът, който е инсталиран на контейнерите и дава информация при каква температура са транспортирани ваксините до България, беше деактивиран.

Така производителят разбира, че те са пристигнали у нас. А от тук нататък нашите власти поемат отговорността за транспортирането и правилното им съхранение. 

След като дозите бяха приети, част от количествата потеглиха  към други райони в страната. „Всичко по хладилната верига до тук е спазено, от тук нататък започваме логистиката по разпределението на дозите за гражданите по 6 региона в страната. Аз ще бъда първият ваксиниран българин“, обясни здравният министър. 

Предвидени са обучителни материали за всички участници в процеса, има инструкции за транспортирането, съхранението, приготвянето и поставянето на ваксините. Целта, която си поставят здравните власти, е да се ваксинира поне 70 на сто от населението у нас. 

Снимка: bTV

Още количества от тази ваксина се чакат през януари. Тогава се очаква одобрение  да получи ваксината на „Модерна“. Така че, ако това се случи, и от нея ще пристигнат количества. Тъй като процесът е динамичен – както с одобрението на още ваксини, така и с това да се смогне с производството и доставките им, не е ясно кога точно ще започне ваксинирането на останалите хора, които не попадат в приоритетните групи. Първи са лекари, сестри, фармацевти и помощен персонал в системата. 

Пловдив 

В Пловдив ваксините пристигнаха в хладилен камион за месо и се съхраняват в хладилник на 45 години. В града под тепетата са доставени близо 1000 ваксини. Те ще бъдат разпределени  по график и за следните области – Пазарджик, Хасково, Стара Загора, Кърджали и Смолян. 

Снимка: btvnovinite.bg

Трябва да се използват до пет дни, защото е нарушена първоначалната им среда на съхранение от -70 градуса. Сега те могат да се съхраняват и при температура около 5 градуса. 

Здравният министър увери, че няма повод за безпокойство в това, че хладилният камион всъщност е за превоз на храна:

„Бусовете, с които се превозват, са осигурени от международните превозвачи, от тяхната асоциация. Те са с температурен режим, който се следи по целия път, а за нас е важно да сме сигурни в качеството на ваксините“. 

След буса за месо, ваксините попаднаха в 45-годишен хладилник ЗИЛ. Причината е, че само той е с катинар. Премиерът Бойко Борисов, който инспектира доставката се изненада от името на хладилника. До 31 декември трябва да бъдат поставени ваксини на над 750 медици. 

Ваксинацията в Пловдив започва утре в 10  ч. в университетската болница „Свети Георги“, тъй като там най-много медици са изявили желание да се имунизират - общо над 200 души. Първият ваксиниран в Пловдив ще бъде д-р Иван Маджаров, председател на Българския лекарски съюз.

Бургас

250 дози от ваксината бяха доставени за Бургас и по 100 за областите Ямбол и Сливен. И тук ваксините няма да бъдат съхранявани в специалния фризер на -70 градуса, тъй като ще бъдат употребени в рамките на няколко дни. 

От РЗИ-Бургас ваксините ще бъдат разпределени в лечебните заведения в областта. 

Във всяка манипулационна също има хладилник, като този в Онкологичния център. „В момента показва 5 градуса, тъй като когато взема ваксините с хладилната чанта, ние трябва да поддържаме оттам нататък този температурен режим – от 2 до 8 градуса до 5 дни“, обясни Дарина Стоянова, гл. медицинска сестра в Онкологичен център-Бургас. 

В центъра са записани 30 медици за имунизация. Доктор Попов ще бъде първият. 

Варна 

Близо 1000 ваксини пристигнаха с полицейски ескорт днес следобед и във Варна. Половината от тях ще бъдат изпратени до други 5 области в..Североизточна България – Добрич, Шумен, Търговище, Разград и Силистра.

Ваксинацията във Варна обаче започва в понеделник. По план наличните препарати трябва да се поставят за два дни.

Във Варна желание да се ваксинират са изявили общо около 2000 здравни работници, като сега ще бъдат обхванати около една четвърт от тях.