Проблем с доставката на ваксината на „Пфайзер“/„Бионтех“ у нас. Очакваните рано тази сутрин над 17 000 дози така и не пристигнаха в страната. Причината – неблагоприятни метеорологични условия. 

От здравното министерство съобщиха, че заради лошото време в Германия самолетът с препаратите не е излетял към нашата страна. Предполага се, че дозите ще пристигнат у нас в средата на седмицата. 

Снимка: btvnovinite.bg

От ваксинационния щаб съобщиха, че всички налични дози от ваксината на „АстраЗенека“ ще се приложат като първа доза заради по-големия срок между двете дози. Препаратът ще се поставя на хора над 18 г., което означава, че у нас няма да има възрастово ограничение.

Днес започна и ваксинирането на военнослужещите, които попадат в третата фаза. В тази фаза вече влизат и журналистите. Днес стана ясно и че с COVID-19 е и вицепремиерът Томислав Дончев.

Снимка: btvnovinite.bg

Здравните власти  допълниха, че от следващата седмица очакват увеличени доставки. 

„Следващата седмица се очакват 31 000 дози, третата седмица на февруари – 81 000. В края на месеца – 118 000 дози, което до голяма степен ще продължи ускореният процес по ваксиниране“, обясни директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов. 

Общо осем пратки с ваксини са пристигнали досега в България от Коледа насам, когато страната ни получи първите количества. Така дозите вече достигнаха близо 120 000. 

Ваксинираните у нас надхвърлиха 57 000. През изминалото денонощие обаче са имунизирани само 22-ма, а втора доза са получили близо 17,4 хил. души. 

Междувременно здравните власти отчитат влошаване на епидемичната обстановка у нас. Отново расте и броят на настанените в болница. През последната седмица те са се увеличили с 10 на сто. 

„Заболеваемостта на 14-дневна база се е увеличила с около 40%. Най-ниската стойност беше 80 на 100 000, сега е 128 на 100 000. Ямбол е последната зона, която се включи към червената зона“, каза председателят на Националния оперативен щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски.

Процентът на заразените за седмица се е увеличил от 4,5 на сто до 8,5%. Средната заболеваемост за страната вече достигна 128 на 100 хил.

Сред критичните точки е Кюстендил. На фона на цялата страна засега градът остава изолиран случай.

„В рамките на 10 дни имаме изключително нарастване – от 12 до 73 в днешна дата. Не можем да намерим отговор защо това се случва“, заяви проф. Костадин Ангелов.

Като главен социален работник в Кюстендил, Люба Кирилова всеки ден е изложена на риск. Нито тя, нито възрастните ѝ родители са се срещали с COVID-19. Самоизолира се след всеки потенциално рисков контакт.  

„Kогато съм била на случаи, в които аз съм се чувствала притеснена и не съм сигурна, че човек е здрав, не предприема нужните мерки. Самата аз, прибирайки се у дома се изолирам, а понякога за 3,4, 5 дни, за да мога да се проследявам“, каза Люба.

Въпреки скока в заболеваемостта засега няма да се налагат нови ограничения.

„Отворихме моловете, магазините – не се събирайте така масово. От сутринта всички доктори се оплакват. На практика в България мерки има само в няколко сфери и това дава възможност психически хората да не усещат пандемията“, коментира премиерът Бойко Борисов.

Според здравния министър мерките ще се затегнат отново, ако броят на заболелите достигне 200 на 100 000 души за 14 дни. Последните официални данни у нас сочат, че продължава тенденцията новозаразените да са повече от излекуваните.

В рамките на 24 ч. от болестта са се възстановили 60 души или три пъти по-малко от регистрираните с вируса. Новите случаи са над 180, или близо 7% от направените малко над 2600 теста. Починалите са 20.