Страната ни очаква „ваксини на солидарността" от Евросъюза. Става въпрос за почти 3 милиона дози на „Пфайзер“ и „Бионтех“, които ще си поделим пропорционално с още четири държави.

Брюксел уговори 10 милиона дози от предварителната му поръчка на РНК ваксината да бъдат доставени предсрочно, преди края на юни.

7 милиона от тях би трябвало да се разпределят пропорционално, в зависимост от броя на населението на всяка страна.

Остават 3 милиона. И португалското председателство предлага те да се пазят за държавите, които до средата на годината не успяват да ваксинират 45% от населението си и имат нужда от помощ. А те са България, Естония, Латвия, Словакия и Хърватия.

Решението се очакваше по-късно тази вечер, но заседанието беше прекратено, а идеята засега не среща подкрепа. А тази сряда изтича първото тримесечие и е време за равносметка.

Снимка: btvnovinite.bg

До този момент 107 милиона дози са доставени в ЕС. Близо 30 милиона са на „АстраЗенека“. 67 милиона и половина са на „Пфайзер“/„Бионтех“. Малко под 10 милиона са тези на „Модерна“.

Същевременно лидерите на две страни от мотора на ЕС – германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон, разговаряха с руския президент Владимир Путин за евентуално сътрудничество за ваксини, в зависимост от развитието на оценката на Европейската агенция по лекарствата на руския препарат „Спутник V“.

ЕК официално не коментира този разговор и се придържа към вече приетата стратегия.

Снимка: btvnovinite.bg

„Европейската стратегия е в ход. Целта беше да имаме широк спектър от ваксини, за да се покрие нуждите на населението, като се заложи на различни технологии. Тъй като не се знаеше коя технология ще се окаже най-успешна и ще произвежда най-бързо“, заяви Дана Спинант, говорител на ЕК.

Снимка: btvnovinite.bg

Руският производител обаче незабавно коментира в социалните мрежи: "Заедно сме по-силни!".

Тази сряда Комитетът за оценка на рискове на Европейската агенция по лекарствата отново се събра, за да разгледа сигналите за редки случаи на образуване на съсиреци при ваксинирани с препарата на „АстраЗенека“, който вече се казва „Ваксзевриа“. За момента становището им е, че няма открити специфични рискове, свързани с възрастта на имунизираните.