Заради бавната ваксинация, се роди нов вид „туризъм“. Чужденци, които живеят у нас, пътуват извън страната само, за да се ваксинират срещу COVID-19.

Чужденците в България попадат в последната пета фаза за масова ваксинация. Симонас Гудони е гражданин на Литва. Живее и учи в България, защото тук е срещнал любовта. Сега трябва да избира - да чака последната фаза за имунизация у нас или да се прибере в родината си, за да се ваксинира по-рано. „Ние трябва да знаем дали да се върнем обратно към нашите страни и изобщо ще имаме ли достъп до тези ваксини в България. Просто има нужда от яснота и отговори“, казва Симонас.

Здравното министерство не дава точен отговор кога, но имунизация със сигурност е предвидена и за чужденците.

Чужденците с дългосрочно или постоянно пребиваване в България при желание да се ваксинират, ще бъдат имунизирани в съответствие с фазите на Националния ваксинационен план.

За Хана Гунтер, която е гражданин на Израел, въпросът дали да се ваксинира у нас не стои. Страната й е рекордьор по темпове на ваксинация. „Моят съпруг сега е в Израел, вече е получил първата доза и сега чака втората. След това ще се върне в България. Тъй като имаме кученца, не можем да заминем заедно“, казва тя.

Гражданите на Израел получават покана за ваксинация чрез есемес, такъв получава и Хана. „Когато пристигна, ще мога да се ваксинирам в същия ден или на следващия“, обяснява тя.

Почти цялото семейство на Хана вече е имунизирано - в Израел.