Брюксел опитва да затегне мерките около износа на ваксини, произведени в Европа, към държави извън Съюза. Това решение беше взето, след като стана ясно, че ваксини на „АстраЗенека“, предназначени за 27-те вероятно са били доставени в други държави.

Седмицата започна с провал на срещата с „АстраЗенека“ без Брюксел да получи отговор къде са ваксините, за които е платил. „Разговорите днес завършиха с неудовлетворение, липса на яснота и недостатъчни обяснения“, написа еврокомисарят по здравеопазването Стела Кириакидес в „Туитър“.

Тази сутрин пред участниците във форума в Давос беше потвърдено, че Европа ще държи сметка къде отиват ваксините.

„Европа инвестира милиарди, за да помогне за разработването на първите ваксини срещу COVID-19 в света. И сега, компаниите трябва да ги доставят. Ще създадем механизъм за прозрачност при износа на ваксини”, заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Брюксел твърди, че няма да се откаже да търси решение за поръчаните ваксини за европейските граждани. „Виждаме, че ваксини се изнасят за други страни. А ние имаме договор с „АстраЗенека“, подписан през август. Държавите-членки започнаха да поръчват през октомври. Сега е краят на януари и смятаме, че дозите трябваше да са налични“, заяви Ерик Мамер, говорител на ЕК.

Утре Брюксел отново кани на разговор „АстраЗенека“.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!