В 10 ч. започва ваксинацията срещу COVID-19 у нас. Първият ваксиниран ще е министърът на здравеопазването д-р Костадин Ангелов, който ще даде пример за безопасността на този доброволен акт. 

Дозата ще му бъде поставена в УМБАЛ „Света Анна“. Преди това той ще бъде прегледан, а след приключване на манипулацията ще остане под лекарско наблюдение около 15 минути. 

Снимка: btvnovinite.bg

След него срещу коронавирусна инфекция ще се имунизират ръководителят на COVID отделенията в лечебното заведение д-р Рада Прокопова и медицинската сестра в КАИЛ Ани Кирова.  

Директорите на ВМА и „Пирогов“ - ген.-майор проф. Венцислав Мутафчийски и проф. Асен Балтов също ще получат доза днес.

По същото време в пловдивската УМБАЛ „Свети Георги“ имунизации срещу COVID-19 ще бъдат направени на председателя на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров, 48-годишната медицинска сестра Райна Тодовичина и на д-р Венцислав Филипов, ръководител на звено „Вътрешни болести“ към същото отделение. 

Пак в 10 ч., в бургаския  Медицински център „Св. Николай Чудотворец“ в сградата на УМБАЛ - Бургас ваксинирана ще бъдат Златина Парушева, медицинска сестра с 40-годишен стаж. Тя е на 59 г., като последните 10 г. работи в Спешното отделение на болницата. От първия ден на разкриване на триажната зона - тя е в графика. 

След нея ще се ваксинира 34-годишният д-р Светлин Харалампиев, който от 4 г. работи в ОАИЛ, като специализира анестезиология и реанимация. От самото начало на пандемията работи с COVID пациенти. 

45 хил. медици и фармацевти са изявили желание да бъдат ваксинирани. Вчера у нас пристигнаха близо 10 хил. дози, които ще бъдат поставени на почти 5000 души.

Очаквайте на живо целия процес по имунизациите!