За изминалото денонощие у нас са поставени 15 301 ваксини. Не ясно обаче към този момент каква част от тях са получилите доза защита в зелените коридори, каква част - от личните лекари. Както и каква част са втора игла.

Снимка: btvnovinite.bg

Поставените у нас дози срещу COVID-19 към момента са общо 324 446. Основната част от тях са от ваксината на "АстраЗенека", която по нареждане на премиера Бойко Борисов по-късно през деня беше спряна. 

Множество сигнали, основно за липсата на избор на ваксина, получава екипът ни.

Както и за такива, че който се откаже от наличната в момента "АстраЗенека", трябва отново да се регистрира в платформата.

Снимка: btvnovinite.bg

А електронната платформа изпрати желаещите във фиктивни ваксинационни пунктове в Сливен.

Преди седмица Христо Козаров записва онлайн баба си и дядо си за ваксиниране. Системата определя час на 11 март в медицинския пункт на квартал Речица, където живеят възрастните хора.

Снимка: btvnovinite.bg

"Позвъних на докторите, които са в пункта, град Сливен, квартал "Речица" и ми беше отговорено, че системата не е актуализирана и такъв пункт не съществува, казва Христо. 

В уговорения час медицинския кабинет в квартал "Речица" е заключен, няма и чакащи.

Няма и ваксини. Лекарят с кабинет фантом в онлайн платформата отказва среща с нас.   

Снимка: btvnovinite.bg

Бабата и дядото на Христо остават без ваксини. Близките им са възмутени.

А системата продължава да отчита фиктивно ваксиниране. "Получихме напомняне, че днес в 15-15.20 имам код с час за ваксинация, а фактически там няма такъв пункт", посочва още Христо. 

Снимка: btvnovinite.bg

От здравната инспекция в Сливен казаха за bTV, че платформата е нова и вероятно става дума за техническа грешка.