2 млрд. лв. – толкова ще получим по плановете за териториално развитие на районите на Стара Загора, Перник и Кюстендил (б.р. въглищните райони на България) от Европейския съюз за „зелен преход“. Средствата са от Фонда за справедлив преход* - ключов елемент за изпълнение на Европейския зелен пакт.

Министър-председателят Николай Денков заяви, че инвестициите ще засегнат съдбата на десетки хиляди у нас. От заседание на Министерски съвет стана ясно, че Министерство на енергетиката и Министерство на регионалното развитие и благоустройството са публикували дългоочакваните планове за териториално развитие.

„През следващите седмици териториалните планове ще бъдат обсъдени и по регионите, и със социалните партньори, така че да могат да се чуят всички предложения – където е необходимо, да бъдат допълнени и да бъдат изпратени до края на септември в ЕК за обсъждане и до края на годината да бъдат приети след провеждане на преговори и да започнат инвестициите“, каза премиерът.

Плановете предвиждат редица мерки, свързани не само със запазване на работни места, а с развитието на регионите по модерен технологичен и икономически начин.

„В териториалните планове е предвидено да се развият съвременни технологии, свързани с производството, съхранението и използването на зелен водород. Възможностите за производство на енергия от нови енергийни източници и да допълват въглищните централи. Както и възможности за привличане на инвеститори от съвсем ново поколение – производство на батерии, нови технологии“, поясни министър-председателят.

По думите му по този начин тези региони не просто ще продължат своето съществуване, а да се превърнат и в икономическото сърце на България.

*Фондът за справедлив преход е ключов инструмент за подкрепа на териториите, които са най-силно засегнати от прехода към неутралност по отношение на климата, както и за предотвратяване на увеличаването на регионалните различия.