Доброволци в опит да спасят многовековната църка в с. Долна Бешовица. В София се проведе концерт с цел събиране на средства за рушащата се обител.

Въпреки че е със статут на паметник на културата, православният храм в някогашния манастир „Свети Архангел Михаил” край град Роман е в окаяно състояние.

Доброволният труд на местни хора е единствената надежда мястото да не потъне в абсолютна забрава.

„Дали ще изкара още 100-на години, може би ще изчезне, няма да я има… Ние искаме да я оставим да има и за другите след нас. Идваме, чистим, ако може нещо да възстановим. Толкова години ни е крепила вярата, ако тя си отиде, за какво сме ние”, казва Здравко Даков, доброволец от Роман.

Вече три години той и група млади хора от района поддържат мястото на някогашния манастир. Усилията им, макар и необходими, не са достатъчни.

В каузата се включи фолклорният ансамбъл „Шевица”. За пета поредна година чрез народна музика и танци танцьорите даряват на различни църкви в Искърския пролом.

„Църквата в миналото е била средище на българина, където той се е държал по възможно най-естествения си начин. Той не се е криел от произхода си, от вярата си, от щенията си. На мен ми се иска тези забравени от Бога средища от миналото да възвърнат своя блясък”, казва създателят и ръководител на ансамбъла – Петър Ангелов.

Целта на организаторите на концерта е да съберат пари за спасяване на стенописите в Долнобешовишкия манастир.

Информация за дарителската сметка

Фондация „ШЕВИЦА”

Сметка: BG75STSA93000024252038