Политико-военната група, която оценява офертите за нови изтребители, поиска подобряване на офертите от трите компании, които останаха в конкурса.

Заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов, който ръководи работата на групата, очаква договорът за доставка да бъде подписан догодина. Днес в София беше представена американската оферта за българските ВВС.

4600 F-16 са произведени до момента и са на въоръжение в 26 държави с близо 140 версии и 1000 подобрения за клиентите по света, обявиха от компанията производител.

От последната модификация F-16 блок 70, която се предлага на България, е поръчана от Бахрейн и предстои да бъде сключен договор със Словакия.

Пред американската търговска камара в България беше демонстрирана системата, която предотвратява сблъсък на самолета със земята.

Блок 70 е с радар, заимстван от F-22 и F-35, има по-дълъг жизнен цикъл от предишните F-16 и се очаква тази модификация да се експлоатира до 2045 г. ,обявиха производителите. Те се въздържат да коментират детайли по предложението си.

„Може да очакваме доставка колкото може по-скоро, но зависи кога ще бъде подписан договорът”, заяви Джим Робинсън.

Американският посланик подчерта, че има възможност за регионално сътрудничество и обучение ако придобием F-16.

Съединените щати са инвестирали за последните 25 години 300 милиона долара в програмите за сътрудничество в сигурността и отбраната с България, като 50 милиона долара са за българските ВВС, отчете американският посланик. Утре ще бъде представена още информация и по шведското предложение за изтребители „Грипен”.