Общо 61 души, пристигнали в петък в Нидерландия с два полета от Република Южна Африка, са дали положителен резултат за коронавирус. В момента са под карантина.

На пътниците, пристигнали на амстердамското летище Схипхол, се правят допълнителни тестове, за да се установи дали някой от тях не е заразен с новия вариант на вируса „Омикрон“, открит първо в Южна Африка и предизвикал ново безпокойство по света.

Бързото разпространение на новия вариант сред младите хора в ЮАР разтревожи здравните специалисти.

Само за две седмици „Омикрон“ преобърна ситуацията в страната и след период на ниско равнище на разпространение, там започнаха да отчитат бърз ръст.

Два самолета пристигнаха от Йоханесбург и Кейптаун в Нидерландия малко след като нидерландското правителство, наред с други страни, вчера наложи забрана на полетите от държави от южната част на Африка заради Омикрон.

Нидерландските здравни власти казаха, че хората с положителен тест ще трябва да се карантинират за седем дни, ако имат симптоми, и за пет, ако нямат. На останалите 539 пасажери, които са били с отрицателен тест, е била дадена възможност да се върнат у дома, ако са нидерландски граждани, или да продължат пътуването си до други страни.

Съгласно правителствените регулации, тези, които живеят в Нидерландия, трябва да се самоизолират за най-малко пет дни.

БТА