Народните представители в 48-ото Народно събрание събраха кворум за стартиране на първото пленарното заседание за новата 2023 г.

От изказванията от парламентарната трибуна стана ясно, че повечето партии вече гледат към третия мандат и нови избори. Не бяха подминати и теми, които традиционни разделят политическите сили като войната в Украйна и членството на България в еврозоната.

Кандидатът за премиер на "Продължаваме промяната" акад. Николай Денков призова за редовен кабинет.

Биков: „Продължаваме промяната“ търси подкрепа от тези, които се опитват да "изчегъртат

Снимка: БГНЕС, архив

„През изминалата сесия беше изпусната сериозна възможност политическата криза да намери своето решение. Тази възможност беше пропусната с отхвърлянето на предложението за правителство с първия мандат начело с проф. Габровски, предложено в тази зала със своя състав, структура и програма. Парламентарната група на ГЕРБ-СДС беше готова на компромиси и направи тези компромиси. Надяваме се, че през настоящата сесия ще сложим началото на края на политическите иновации. Политическите иновации са в основата на тежката нестабилност, в която се намира българското общество."

Това заяви Тома Биков от ГЕРБ от трибуната на Народното събрание.

„Третият мандат е кризисен, той е нестандартен и трябва да бъде използван максимално добре, за да се опитаме с общи усилия да решим политическата криза. Изключително е важно третият мандат да бъде конструиран разумно според реалностите, а не според мечтите и надеждите“, коментира още той.

Според него е странно, че от "Продължаваме промяната" искат подкрепа от тези, които се опитват да "изчегъртат".  "Това е парадоксално искане, за нас то е необяснимо", категоричен бе той.

От ДПС също вече гледат към третия мандат. Те заявиха, че виждат еднакъв модел на първите две политически сили.

Нинова: Да сложим край на политическата нестабилност с третия мандат

„За нас от БСП има шест важни неща, в които ще положим много усилия. Искаме да гарантираме политическа стабилност чрез съставяне на редовно правителство. Очевидно обаче всички гледаме към третия мандат и там е последният шанс за това. Бихме го нарекли "мандат на разума", нека с разум, но без задкулисни договорки, а открито да се опитаме да сложим край на политическата нестабилност.

Снимка: БГНЕС, архив

Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова от трибуната на Народното събрание.

Според нея образованието, здравеопазването и социалната политика трябва да са приоритети, но за това трябва развита икономика. "Ние настояваме да се реши въпросът за финансирането на общините, като част от данъците остават в тях", добави тя.

Нинова призова внимателно да се прецени кога и при какви условия да се влезе в Еврозоната.

Иванов: Да излезем от дребните партийни егоизми

„Всички ние говорим за кризите, за необходимостта от диалог, всеки иска да се загърне в мантията на "носител на отговорността", а след това затъваме в дребнави лични сблъсъци и процедурни хватки, които не носят никакъв хоризонт“, заяви в парламента Христо Иванов от „Демократична България

„Време е да погледнем хоризонта на надеждата, да излезем извън дребните си партийни егоизми и да погледнем към това, че България може да има една истинска българска мечта. Няма да има решение на нито една криза, без да дадем надежда, време е за надежда“, каза още той.

Снимка: БГНЕС, архив

"Нашите приоритети са заложени и вярваме в дългосрочните усилия. Ние изброихме приоритети, свързани със сигурността, дипломацията, отбраната, енергетиката, и се радваме, че дори и в този парламент, в сложната ситуация, в която се намираме, част от тези приоритети започнаха да намират възможност да бъдат реализирани", коментира Иванов. 

Костадинов: Започваме референдум за запазване на българския лев

„Този парламент е с много кратък политически хоризонт. Той беше мъртво роден след изборите“. Това заяви лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов.

Българското общество не вярва в собствената си държава и счита себе си за обречено. По думите му от "Възраждане" са поставили редица въпроси, сред които референдум за запазване на лева, но това им е било отказано. "За нас най-важният въпрос, който ще поставяме оттук насетне, е за свободата и демокрацията, въпроси за правото на избор", каза той.

"От следващата седмица започваме общонароден референдум за запазване на българския лев", закани се Костадинов. 

Янев: Не е време за оправдания

 “Българският парламент е място за диалог, за взаимодействие, за предлагане, търсене и отстояване на решения в интерес на българските граждани. За да сме в състояние да предложим и намерим тези решения и да ги отстояваме, всеки един от нас трябва да е в състояние да предлага лидерско поведение. Трябва да променим и начина си на говорене и начина си на мислене”, заяви лидерът на "Български възход" Стефан Янев от трибуната на Народното събрание.

Янев е категоричен, че сега не е моментът да се търсят оправдания, а да се работи по сформиране на правителство. "С мисълта за бъдещето трябва да сме в състояние да формулираме и нашите решения", подчерта той.

В петък се очаква депутатите да разгледат декларацията на „Продължаваме промяната“. От подкрепата за нея ще стане ясно дали партията ще предложи състав за правителство.